Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ψήφισμα του επιμελητηρίου για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων-ΔΕΗ

Στις 10 Νοεμβρίου 2011 συνήλθαν στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής και συγκεκριμένα: ..........

Δήμος Καλαμάτας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Παράρτημα Μεσσηνίας του ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ Μεσσηνίας, Λογιστικός Φοροτεχνικός Σύλλογος Ν. Μεσσηνίας, Παράρτημα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Ομοσπονδία Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών-Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας & Ν. Μεσσηνίας, Συντονιστικό Όργανο Παραγωγικών Τάξεων Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Καλαμάτας, Σωματείο Τμήμα Καλαμάτας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Σύλλογος Κτηματομεσιτών Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ ΔΧ Καλαμάτας, Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Μεσσηνίας και πολίτες της Καλαμάτας.

Θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, που γεννά το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και συναρτάται με την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Μετά τη συζήτηση, που διεξήχθη, οι φορείς της περιοχής μας, σε πλήρη ομοφωνία, αποφάσισαν να θέσουν προς την κυβέρνηση τα ακόλουθα:
Το έκτακτο ειδικό τέλος, αποτελεί ένα εν πολλοίς ακατανόητο, άδικο και άνισα επιβαλλόμενο βάρος στα άτομα και τις οικογένειες αφού:

• Επιβάλλεται αδιακρίτως ακόμη και σε ανέργους, δηλαδή σε πολίτες που στις μέρες μας αγωνιούν για την επιβίωσή τους, σε περιβάλλον μηδενικής ζήτησης εργασίας και προγραμματίζουν το μέλλον τους…. ως οι μετανάστες της νέας χιλιετίας. Επιβάλλεται ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που αντί να προστατεύονται εκτίθενται έτσι στον κίνδυνο να απολέσουν τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία βασίζεται η επιβίωσή τους, ελλείψει επαρκών μηχανισμών κοινωνικής φροντίδας.

• Απειλεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις και κλυδωνισμούς, ανάλογους με τη στέρηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ως στοιχειώδους κοινωνικού αγαθού, να βυθίσει συνανθρώπους μας σε συνθήκες ανέχειας και τριτοκοσμικής καθημερινότητας, αλλά και να ανατρέψει και διαστρεβλώσει τις σχέσεις Πολιτείας-πολίτη (συμπαρασύροντας τη σχέση ΔΕΗ-πελάτη), δεδομένου ότι πλέον οι αδυνατούντες να καταβάλουν το τέλος θα διακόπτουν τη σχέση τους με τη ΔΕΗ, θα διαφεύγουν της καταβολής του τέλους και θα λαμβάνουν ρεύμα λαθραία από τους γείτονες, που δεν θα μπορούν σε ηθικό επίπεδο να αρνηθούν τη λαθραία παροχή σε όσους είναι πράγματι αναξιοπαθούντες.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι παράλογη και τραγελαφική αφού:
οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος, ενώ στην πράξη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, που πηγάζει από την… απαλλαγή αυτή (όσο οξύμωρο και αν είναι κάτι τέτοιο), οι οικείες διατάξεις προβλέπουν καταβολή του μη οφειλόμενου ποσού του τέλους και επιστροφή του από την αρμόδια ΔΟΥ, άγνωστο πότε ....

Με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και δεδομένης πλέον της παντελούς αδυναμίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τα προϊόντα της ελιάς, τα οποία και αποτελούν την κύρια μεταποιητική παραγωγή της περιοχής μας, να καταβάλουν το ποσό του τέλους, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να διακόπτεται η παροχή ρεύματος κατά την πιο κρίσιμη περίοδο λειτουργίας και οι επιχειρήσεις αυτές ουσιαστικά να καταστρέφονται...

Τα παραπάνω πείθουν, ότι το έκτακτο τέλος μέσω της ΔΕΗ είναι απόλυτα παράλογο, άδικο, επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και καταστροφικό για την Οικονομία. Ιδιαίτερα στις τοπικές οικονομίες, όπως η δική μας, που μαστίζονται από την κρίση και αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν, η επιβολή του τέλους αυτού το καθιστά μέτρο καταστροφικό και παντελώς ανακόλουθο με τους στόχους, στους οποίους υποτίθεται ότι οι δανειστές μας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στοχεύουν.

Άμεση και επιτακτική είναι κατά συνέπεια η ανάγκη κατάργησής του. Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας να κατανοήσει την ανάγκη αυτή και ν’ ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό στο Δίκαιο και Ηθικά αυταπόδεικτο αίτημά μας και να μη στερήσει από τους Έλληνες πολίτες το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να κάνουν χρήση του πλέον αναγκαίου και από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοινωνικά αγαθά που τους προσφέρει η πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.