Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για άδεια ανατροφής παιδιού σε ένστολους του στρατού και της αστυνομίας

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με Προεδρικό Διάταγμα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δύο υπουργικές αποφάσεις, έδωσαν το δικαίωμα λήψης άδειας ανατροφής παιδιού σε ένστολους και ρυθμίστηκαν γενικότερα κοινωνικά θέματα.

Συγκεκριμένα, ένστολοι κατήγγειλαν στην ανεξάρτητη .........

αρχή ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει άδεια ανατροφής παιδιού και άλλες άδειες διευκόλυνσης λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σε αστυνομικούς, ενώ και για τους στρατιωτικούς οι αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στην περίπτωση της αστυνομίας υπήρχε άμεση διάκριση λόγω φύλου, ενώ στην περίπτωση των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η γενική νομοθεσία για τις άδειες ανατροφής και άδειες διευκόλυνσης λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Ο Συνήγορος πρότεινε την ευθυγράμμιση των δύο υπηρεσιών στο θέμα αυτό με τον υπαλληλικό κώδικα ανταποκρινόμενο στις προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θεσμοθέτησε άδεια για στρατιωτικούς που υπόκεινται στη διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ενίσχυσε τις άδειες κύησης και τοκετού για τις γυναίκες στρατιωτικούς με επιπλέον άδεια για την απόκτηση πέραν του τρίτου παιδιού.

Επίσης, επέκτεινε την άδεια ανατροφής για όλο το στρατιωτικό προσωπικό ανεξαρτήτως φύλου και ενίσχυσε τις άδειες αυτές σε περιπτώσεις δύσκολης κύησης, επέκτεινε την πλήρη άδεια ανατροφής στους υιοθετούντες παιδί και γενικά έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την αρχή, έκανε δεκτές τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και χορήγησε με Προεδρικό Διάταγμα στο αστυνομικό προσωπικό ανεξαρτήτως φύλου τις προβλεπόμενες από τον υπαλληλικό κώδικα διευκολύνσεις και άδειες για ανατροφή παιδιού, με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως αυτές χορηγούνται στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.