Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ενας φόρος στα ακίνητα

Την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και τη διατήρηση μόνο του ειδικού τέλους ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο όπως προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου. «Τα κρατικά ταμεία έχουν, δυστυχώς, απολύτως ανάγκη το ειδικό τέλος ακινήτων», διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα είχαμε ήδη στάση πληρωμών», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτη.

Όπως είπε, η αναγκαιότητα του μέτρου υπαγορεύτηκε ............

από την καθίζηση των εσόδων τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας της οποίας ελήφθησαν αποφάσεις σε συνθήκες αυξημένης σπουδής, αλλά και σε ατμόσφαιρα «πολιτικών πιέσεων». Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε κάθε προοπτική να εξαιρεθούν τα ακίνητα κάτω των 120 τ.μ. από το ειδικό τέλος. «Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Αυτά αποτελούν την πλειονότητα των ακινήτων», ξεκαθάρισε με βεβαιότητα, διότι κατά τον ίδιο, αυτό θα σήμαινε ακύρωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Υπό προϋποθέσεις

Αποδέχθηκε πάντως, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι, την κατάργηση πριν από τις επόμενες εκλογές, όλων των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και τη διατήρηση μόνο του ειδικού τέλους, το οποίο, όπως είπε «είναι πιο δίκαιο από τα άλλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μπορεί να να υποκαταστήσει κάθε άλλη επιβάρυνση επί ακινήτου. Συγκεκριμένα να αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τον οποίο δεν έχει εισπραχθεί σήμερα ούτε ένα ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2010 επιβάλλεται στους φορολογούμενους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και ο ΦΑΠ του 2011 σε όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.