Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Στον πάγο" η 6η δόση – Στις 4 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα

Οκτώ δισ ευρώ, από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, «παγώνουν», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την είδηση μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα, η δήλωση Σαρκοζί απο τις Κάννες, θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπερψήφισής της από το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε δημοψήφιμα για τα νέα μέτρα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία ..........

και τη γνώση να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα εγγυηθούν τη σταθερή συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας ότι «στις 26-27 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, πήραμε συλλογικές αποφάσεις, που είναι προς όφελος τόσο της χώρας μας, όσο και της ευρωζώνης και οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του χρέους, στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού λαού, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Αυτές οι αποφάσεις θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη ελληνική οικονομία και είναι καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χρειάζονται τη στήριξη του ελληνικού λαού προσθέτοντας ότι «είμαστε μέλη της ευρωζώνης, αλλά ως μέλη έχουμε και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Προτείναμε να αποφασίσει δημοκρατικά ο Ελληνικός λαός μέσω δημοψηφίσματος την κύρωση της συμφωνίας».

Τη σαφή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την απαίτηση τους να εκπληρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και να υπάρξει πολιτική συναίνεση, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στις Κάννες.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι’ αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και πως είναι «απαραίτητη η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό

«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί». Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη».

Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή «έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη».

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε πως η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Πελοπόννησος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.