Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα για 100.000 ανέργους στους δήμους

Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, από όπου θα προσληφθούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, για να εργαστούν σε έργα αυτεπιστασίας στους δήμους. Την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με ..........

στόχο να χτυπηθεί ώς ένα βαθμό η ανεργία, η οποία καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς κάθε άνεργος, που θα ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα, θα μπορεί να συμπληρώνει 135 μεροκάματα το χρόνο, λαμβάνοντας αφ' ενός τα συγκεκριμένα χρήματα και αφ' ετέρου καλύπτοντας και το χρόνο συνταξιοδότησής του.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν όλοι σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο του.

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι, προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Τόσο ο κ. Γιαννίτσης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν γνωστό ότι ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.

Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.

Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από την ίδια «δεξαμενή» ανέργων και θα έχει -και αυτό- τη δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων, γι' αυτό και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.

Αναφερόμενος επίσης στην εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή της στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο, το μέτρο δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πρόβλημα λόγω εφεδρείας. Εχει, γιατί φεύγει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

E-net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.