Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιολάδου

Από τις 19 Οκτωβρίου ξεκινά ο διαγωνισμός για ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιολάδου, ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, 11.00 ώρα Βρυξελλών, και αφορά 100 000 τόνους για περίοδο 180 ημερών. Κάθε προσφορά καλύπτει ελάχιστη ποσότητα τουλάχιστον 50 τόνων και θα πρέπει να υποβάλλεται, ανάλογα με την χώρα που βρίσκεται το ελαιόλαδο, μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Τα παραπάνω προβλέπονται από τον εκτελεστικό ..........

κανονισμό (ΕΕ) αριθ.1023/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο φύλλο L 270/22 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 15 Οκτωβρίου, και τέθηκε σε ισχύ την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή οι λόγοι που οδήγησαν στην έκδοση του εν λόγω κανονισμού είναι οι εξής:

Το γεγονός πως στην Ισπανία η μέση τιμή παρθένου ελαιολάδου, που καταγράφηκε στην αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου που προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 826/2008 της Επιτροπής, της 20ής Αυγούστου 2008, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση ορισμένων γεωργικών προϊόντων, είναι χαμηλότερη από το επίπεδο που αναφέρεται στο άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.
Επίσης, η προοπτική μιας συνεχόμενης πλούσιας συγκομιδής και η συσσώρευση αποθεμάτων στην Ισπανία δημιουργούν ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία ασκεί πίεση των τιμών παρθένου ελαιολάδου προς τα κάτω και προκαλεί σοβαρή διαταραχή στην ισπανική αγορά.http://www.blogger.com/img/blank.gif
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της Ένωσης και ασκεί ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών.
Η αγορά ελαιολάδου της Ένωσης χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης και συνεπώς η σοβαρή διαταραχή της ισπανικής αγοράς ενδέχεται να εξαπλωθεί σε όλα τα κράτη μέλη παραγωγής ελαιολάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: Το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.