Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας άμεση λύση για δικαιούχους εγκεκριμένων δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που έχουν μείνει μετέωροι εξαιτίας της γενικότερης αναστολής στη χορήγηση δανείων του ΟΕΚ, η οποία ισχύει από πέρυσι τον Ιούλιο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:......

«Με την 15349/492/29-7-2010 Απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, είχε ανασταλεί η παραλαβή αιτήσεων για δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) μέχρι την 31-12-2010, λόγω έλλειψης πόρων του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, με την υπ’ αρ. 10475/394/1-6-2011 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου, παρατάθηκε εκ νέου η διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων από τα δανειοδοτικά προγράμματα του ΟΕΚ, μέχρι τις 29/7/2011.

Πρόσφατα, με Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Κουτσούκου, ορίστηκε ότι από την 1.8.2011 τα προγράμματα του ΟΕΚ μετατρέπονται σε ορισμένης χρονικής διάρκειας, ως προς την υποβολή των αιτήσεων. Παράλληλα ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού, μετά από γνώμη του Δ.Σ. Ο.Ε.Κ, θα προσδιοριστούν τα προγράμματα, οι διαθέσιμοι πόροι κατά πρόγραμμα και το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων.

Πέραν του γενικότερου προβλήματος κάλυψης των στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων συμπολιτών μας, σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με δικαιούχους στους οποίους εγκρίθηκε από τον ΟΕΚ το δάνειο, υποβλήθηκαν σε σημαντικότατα έξοδα για να βγάλουν άδεια οικοδομής ή να δώσουν προκαταβολές αγοράς και στη συνέχεια έμειναν μετέωροι, γιατί δεν προχώρησε η υλοποίηση της έγκρισης από τον ΟΕΚ.

Αυτά συνέβησαν, παρά τη ρητή διαβεβαίωση του τότε Υπουργού Α. Λοβέρδου, (βλ. Ελευθεροτυπία 4-8-2010), ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας απέναντι στους δικαιούχους και ότι για κάθε δικαιούχο στον οποίο ο Οργανισμός έδωσε υπόσχεση για επιδότηση ενοικίων, για δάνειο αγοράς κατοικίας, ή για παροχή κάποιου από τα υπόλοιπα προγράμματα του Οργανισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά. ‘Οπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο κ. Υπουργός «Δεν θα πάρουμε πίσω υποσχέσεις, ούτε θα ανατρέψουμε οικογενειακούς προγραμματισμούς. ‘Οσες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει, θα τις φέρουμε σε πέρας».

‘Εχω επανειλημμένα γίνει αποδέκτης των διαμαρτυριών δικαιούχων, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν στην ειδική κατηγορία (τρίτεκνοι , πολύτεκνοι, ΑμεΑ), έχουν εγκεκριμένο δάνειο από το Δ.Σ ΟΕΚ, όμως από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα έχει τελείως παγώσει η υλοποίηση της έγκρισης.

Αυτοί οι δικαιούχοι, που εδω και ένα χρόνο είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», όταν έλαβαν την πράξη έγκρισης του δανείου τους από τον ΟΕΚ, προχώρησαν στην έκδοση οικοδομικών αδειών, πληρώνοντας ποσά της τάξης των €20.000, έχοντας μάλιστα δανειστεί γι’ αυτά, ή έδωσαν προκαταβολές για την αγορά κατοικίας ή κατοικίας προκάτ.

Σήμερα, οι εν λόγω συμπολίτες μας όχι μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που ήδη έδωσαν, μετά την έγκριση του ΟΕΚ και τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκια για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των ίδιων και των οικογένειών τους.

Επειδή είναι προφανείς οι ηθικοί, νομικοί και κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους επείγει να δοθεί άμεσα λύση και να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η υλοποίηση των εγκρίσεων που έχουν δοθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, ανεξάρτητα με την όποια διαδικασία προκριθεί για τις νέες αιτήσεις δανείων,

Επειδή ειδικά στις σημερινή συγκυρία ο ΟΕΚ είναι η μοναδική ελπίδα των χαμηλόμισθων, καθώς και των συμπολιτών μας με αυξημένα κοινωνικά βάρη για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση μιας κατάστασης που έχει αφήσει μετέωρους εκατοντάδες συμπολίτες μας και μάλιστα πολύτεκνους, τρίτεκνους ή ΑμεΑ με ήδη εγκεκριμένα δάνεια, παρά τη ρητή δέσμευση του τότε αρμόδιου Υπουργού;
2. Τι γενικότερα μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση πόρων και την ομαλή συνέχιση του απαραίτητου κοινωνικού έργου του ΟΕΚ; »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.