Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι εξαιρούνται - και ποιοι όχι - από την έκτακτη εισφορά

Όποιος προσφέυγει στη δικαιοσύνη δεν απαλλάσσεται από την υποχρεωτική καταβολή της έκτακτης εισφοράς, όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ποιοι εξαιρούνται ή απαλλάσονται από την έκτακτη εισφορά.

Σε περίπτωση θανάτου, οι κληρονόμοι του εκλιπόντα ..........

επιβαρύνονται με την καταβολή της έκτακτης εισφοράς ανάλογα με το ποσοστό που έχουν στην κληρονομιά.

Όσον αφορά τους άνεργους, για να απαλλαχθούν πρέπει:

Να είναι εγγεγραμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (απαλλάσσεται μόνο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις , ακόμα κι

α. αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς)
β. Να μην έχουν κατά τη χρήση του 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής έστω και μικρού ποσού.

Διευκρινίζεται πως δεν απαλλάσσονται ούτε τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν ελεύθερα φόρου από τον ΟΑΕΔ, σε απολυόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων Οργανισμών, διότι αυτά δεν αποτελούν ποσά αποζημιώσεων.

Εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς όσοι φορολογούμενοι διέκοψαν την εργασία τους για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, εάν κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Εξαιρούνται επίσης ατομικές επιχειρήσεις εάν για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος συνταξιοδότησής του. Διευκρινίζεται ότι ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του. Εξαιρούνται όσοι γεννήθηκαν πριν την 1-1-1949.

Όσον αφορά την εξαίρεση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, σημειώνεται ότι η πρώτη έναρξη πρέπει να είναι μετά την 1-1-2006. Στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κι άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται ακόμη κι αν τη συγκεκριμένη έναρξη την έχει διακόψει.

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.