Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι υπάλληλοι δεν μπαίνουν στην εφεδρεία

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εργασιακή εφεδρεία, καθώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκαλούν σειρά ερωτημάτων.

Στα αρμόδια υπουργεία συνεχίστηκαν και χθες οι συσκέψεις προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές νομοθετικές διατάξεις οι οποίες απαιτούνται για την εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΓΣΕΕ αναζητά σειρά ..........

νομικών ερεισμάτων κατά της εφεδρείας, προειδοποιώντας με δικαστικές προσφυγές - που θα γίνουν παράλληλα με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Αμοιβές
Στην κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις πρώτο βασικό βήμα αποτελεί η καταγραφή όσων βρίσκονται κοντά στην πλήρη σύνταξη, ώστε να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τους 30.000 εφέδρους. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, εκτός διαδικασίας θα μείνουν σε πρώτη φάση εκπαιδευτικοί, γιατροί, σώματα ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί. Ζήτημα προς διευκρίνιση παραμένει εάν εκείνοι που θα υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και υπολείπονται κατά δύο χρόνια από τη σύνταξη, θα λαμβάνουν κάποια αμοιβή για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν σε εφεδρεία, με δεδομένο ότι η καταβολή του 60% των βασικών αποδοχών αρχικώς είχε ανακοινωθεί πως θα γινόταν για ένα έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επέκταση καταβολής για 24 μήνες. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, οι αποδοχές αυτές θα καθοριστούν με βάση το νέο μισθολόγιο. Εξάλλου, καθόλη τη διάρκεια της εφεδρείας οι υπάλληλοι θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε εφεδρεία δεν θα προσμετράται στον υπολογισμό της σύνταξης. Παράλληλα, βάση των προωθούμενων ρυθμίσεων οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, που θα υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν πρόκειται να χάσουν το εφάπαξ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και συζητήσεις για ενδεχόμενη άμεση καταβολή του 50% αυτού.

Αντιθέτως, αποζημίωση δεν αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και θα τεθούν σε εφεδρεία. Θέμα υπάρχει όμως για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εργάζονται σε φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και δεν βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Αυτοί σε περίπτωση απόλυσης -μετά την εφεδρεία- ενδέχεται να λάβουν μειωμένη αποζημίωση, σε περίπτωση έγκαιρης ειδοποίησής τους.

Καταργήσεις
Την ίδια ώρα πάντως στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στο δεύτερο κύμα μείωσης του προσωπικού της κρατικής μηχανής μέσω της μείωσης κατά 30% των οργανισμών, αλλά και των τμημάτων στο Δημόσιο. «Για τη δεύτερη φάση, θα ισχύσει η επιλογή της μετάταξης και της εφεδρείας, αφού δούμε το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως αν αυτό ως μέτρο θα είναι αρκετό «θα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με τι άλλο γίνεται».

Δεν απέκλεισε μάλιστα και «πάγωμα» στις προσλήψεις λέγοντας πως «θα συνεχιστεί το 1 προς 10 και αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει και 0 προς 10, σε σχέση με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης», «Μέχρι το 2015 μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις θα είναι ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους» είπε ο κ. Μόσιαλος.

Και εκπαιδευτικοί
Δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου

Σε επόμενη φάση θέτει η κυβέρνηση την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση για τον αριθμό των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών το Μάρτιο και στη συνέχεια θα εξετάσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

«Πρώτος στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα σχολεία» έχει δηλώσει η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στην «ΗτΣ», προσθέτοντας πως το υπουργείο επεξεργάζεται λύσεις που απαντούν «σε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισοκατανομές προσωπικού σε όλη τη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, όπου υπάρχει πλεόνασμα εκπαιδευτικών λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Μετακινούνται εκπαιδευτικοί σε άλλο σχολείο ή σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, οι καθηγητές σε ειδικότητες των αγγλικών ή της γυμναστικής μετακινούνται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια.

Γίνεται δεύτερη ανάθεση συναφούς μαθήματος (π.χ. ένας φιλόλογος ξένης γλώσσας να διδάσκει ιστορία ή άλλο μάθημα).

Μετακινούνται υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε άλλους φορείς, π.χ. της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου μπορούν να προσφέρουν. Ήδη, η υφυπουργός έχει δηλώσει ότι οι υπεράριθμοι γυμναστές μπορούν να διατεθούν στους δήμους για δράσεις μαζικής άθλησης.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.