Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο ΟΓΑ έκοψε συντάξεις σε ομογενείς της Αλβανίας λόγω δικαιολογητικών

Σε διακοπή της σύνταξης προχώρησε ο ΟΓΑ σε 3.050 περιπτώσεις ομογενών από την Αλβανία, επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία. Τα παραπάνω κάνει γνωστά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη.

Στο έγγραφο του ο Γιώργος Κουτρουμάνης θυμίζει ότι ο ΟΓΑ χορηγεί συντάξεις σε ασφαλισμένους του, Έλληνες και αλλοδαπούς, εφ'Α όσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Αναφέρει, επίσης, ότι «ο ΟΓΑ, ως εντολοδόχος ειδικού λογαριασμού ..........

του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χορηγεί σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, σε υπερήλικα, ανασφάλιστα οικονομικά αδύναμα άτομα, όταν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δε λαμβάνουν τα ίδια, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, σε περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ (σύνταξη χωρίς εισφορές ν. 4169/61) που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη (το ποσό της σύνταξης αυτής ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ μηνιαίως). Η ίδια παροχή χορηγείται εκτός από τους Έλληνες υπηκόους και σε Έλληνες το γένος, που μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι η όχι Έλληνες υπήκοοι».

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με αφορμή το νέο τρόπο πληρωμής όλων των παροχών του ΟΓΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και την ανάγκη επικαιροποίησης του Μητρώου Συνταξιούχων Ομογενών Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, διενεργείται απογραφή και έλεγχος όλων των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής με χώρα γέννησης την Αλβανία».

Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν, για την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων, νέα στοιχεία όπως είναι η νέα αλβανική ταυτότητα και το αλβανικό βιομετρικό διαβατήριο, που είναι βασικά στοιχεία ταυτοποίησης προσώπων καθώς και πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία μηχανογράφησης του ΟΓΑ, έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά από 17.130 περίπου συνταξιούχους ομογενείς από την Αλβανία. Από αυτές τις περιπτώσεις σε 3.050 έγινε διακοπή της σύνταξής τους επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στην ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλούνταν καταγγελίες για «παράνομη είσπραξη συντάξεων του ΟΓΑ από λαθρομετανάστες». Παρέθετε μάλιστα και 15 ονοματεπώνυμα αλλοδαπών που λαμβάνουν συντάξεις του ΟΓΑ, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Κουτρουμάνης στην απάντησή του διαβεβαιώνει τον Θανάση Πλεύρη ότι κανένας από τους αναφερόμενους δεν συνταξιοδοτείται παράνομα από τον ΟΓΑ.

Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.