Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νάντια Γιαννακοπούλου: Σοβαρές ζημιές στη Μεσσηνία από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις

«Τρέμει η γη» στη Μεσσηνία από τους χθεσινούς σεισμούς, ενώ οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις επιβαρύνουν κι άλλο τα τραυματισμένα κτίρια της περιοχής. Ενδεικτικά, εικοσιπέντε σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αρκετά από αυτά είναι ακατοίκητα, το καμπαναριό της εκκλησίας στο χωριό Κατσαρού είναι ετοιμόρροπο και αρκετοί μαντρότοιχοι έπεσαν.

Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν δρόμοι του .......

χωριού, καθώς πάνω από 400 δονήσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 4 μήνες στον Δήμο Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας. Οι επιστήμονες, που επισκέφθηκαν την περιοχή, δεν φαίνεται να ανησυχούν, όμως οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι.

Χαρακτηριστικά στις 10/10/11, το σενάριο επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Η πρώτη δόνηση, λίγο μετά τις 4 το πρωί, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους. Η δεύτερη στις 7.49, αν και ήταν του ίδιου μεγέθους, έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Πιο δυνατή ωστόσο ήταν η βραδινή, στις 22.07, η οποία ήταν εντάσεως 4,5 Ρίχτερ, για να ακολουθήσει και μετασεισμός 3,9 Ρίχτερ. Τα κτίρια που μήνες τώρα έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς δονήσεις - παλιά στην πλειοψηφία τους - άρχισαν να αποκαλύπτουν τις πρώτες τους "πληγές".

Ιδιαίτερα, οι χθεσινές δονήσεις έπληξαν περισσότερο το χωριό Κατσαρού. Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που είχε ήδη "πληγές" από τους προηγούμενους σεισμούς, υπέστη και άλλες ρωγμές, με αποτέλεσμα το καμπαναριό να είναι ετοιμόρροπο, ενώ το τέμπλο έχει διαλυθεί.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίζεται για το φαινόμενο ο σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας ενώ ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Φίλιππος Μπάμης, έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη και να έρθουν άμεσα λυόμενα, που υπάρχουν στην περιοχή από παλιότερους σεισμούς και από πυρκαγιές που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο των συνεχών σεισμών στην περιοχή δεν ενέχει κινδύνους και η κατάσταση μπορεί να παραμένει ανησυχητική για τους κατοίκους, ωστόσο δεν πρέπει να αναμένονται πολύ ισχυρότερες δονήσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι σεισμοί δεν φθάνουν σε μεγαλύτερα μεγέθη από τα ήδη καταγεγραμμένα, οι συγκεκριμένες διακυμάνσεις στην έντασή τους δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, η σεισμικότητα είναι τελείως τοπική, εφόσον το επίκεντρο είναι ακριβώς κάτω από την περιοχή της Οιχαλίας και οι ζημιές, που σημειώθηκαν, οφείλονται στους σεισμούς των 4,5 βαθμών αλλά και στην κατάσταση συγκεκριμένων κτιρίων. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

1. Πότε αναμένεται να διενεργηθούν οι αυτοψίες των μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αποτέλεσμα της νέας σεισμικής δραστηριότητας;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να κηρύξει σεισμόπληκτη την πληγείσα περιοχή και να επιτρέψει τη χρήση των λυόμενων κατασκευών, ώστε να διατεθούν σε κατοίκους που χρειάζεται να αφήσουν προσωρινά την κατοικία τους;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.