Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νάντια Γιαννακοπούλου: Απαλλαγή αναπήρων από την καταβολή ποσού για την εξαίρεση από την έκτακτη εισφορά

Όπως είναι γνωστό, διάφορες κοινωνικές ομάδες εξαιρέθηκαν από την έκτακτη εισφορά που καταβάλουν μέχρι και τις επόμενες ημέρες τα φυσικά πρόσωπα. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι οι άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και όσοι απολύθηκαν πρόσφατα.

Βέβαια, αυτά τα φυσικά πρόσωπα παραλαμβάνουν την ειδοποίηση καταβολής της εισφοράς και στη συνέχεια πρέπει να πηγαίνουν στην εφορία για να ζητήσουν εξαίρεση. Στις περιπτώσεις των εξαιρέσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία και να κάνουν αίτηση για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά, αφού παραλάβουν τον λογαριασμό.

Μία από τις κατηγορίες που εξαιρούνται από την ..........

καταβολή της έκτακτης εισφοράς είναι και τα πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία 80% ή τυφλοί, οι οποίοι, ωστόσο, καλούνται να πληρώσουν για να εξαιρεθούν από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, όσοι καταθέτουν αίτηση για αξιολόγηση και χορήγηση ποσοστού αναπηρίας από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας πρέπει να καταβάλουν 46,14 ευρώ, στην περίπτωση που δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα. Με άλλα λόγια πρέπει να προμηθευτούν παραστατικό είσπραξης αυτής της αξίας από τις οικονομικές υπηρεσίες του υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όπου γίνεται η κατάθεση της αίτησης για εξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Ωστόσο, άνθρωποι με αναπηρίες καταγγέλλουν ότι όταν προσκόμισαν στην εφορία έγγραφο της υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ, το οποίο πιστοποιεί το πρόβλημά τους, αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Για να εξαιρεθούν του μέτρου της έκτακτης εισφοράς, τούς είπαν ότι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του ΚΕΠΑ. Όταν, όμως, απευθύνθηκαν στο ΚΕΠΑ, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι επειδή χρειάζονται το εν λόγω έγγραφο για δική τους χρήση πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 46,14 ευρώ. Επειδή, το ποσό αυτό για τους μη έχοντες ανάπηρους είναι σημαντικό,

Ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με ποιο τρόπο πρόκειται να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να αποφύγουν την παραπάνω επιβάρυνση για την απαλλαγή τους από την έκτακτη εισφορά;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.