Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Παράταση για τους ημιυπαίθριους

«Παράθυρο» για χρονική παράταση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, που λήγει την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μολονότι οι πολίτες θα μπορούν ακόμη και στη λήξη της προθεσμίας να καταθέτουν δηλώσεις, αφού (τουλάχιστον) ως τα τέλη Νοεμβρίου θα είναι σε ισχύ ο νόμος για τα αυθαίρετα.

Σήμερα οι αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους φτάνουν ..........

τις 654.820, υπάρχουν όμως έντονες γκρίνιες και πιέσεις από μηχανικούς και τράπεζες να δοθεί νέα παράταση, κυρίως λόγω της εμπλοκής που δημιουργείται στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την έκδοση του πιστοποιητικού ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Τα προβλήματα επεκτείνονται από τις καταλήψεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις πολεοδομίες. Όπως εκτιμάται, η παράταση θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία των δηλώσεων.

Ανήμερα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ολόκληρης της Ευρωζώνης, ο κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου προσπάθησε να δώσει... παρηγοριά σε δράσεις για το περιβάλλον, προκειμένου να «χωνευτεί» η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις δημοσιονομικές τρύπες από τα έσοδα του πράσινου ταμείου.

Την μέρα αυτή διάλεξε ο υπουργός για να ανακοινώσει τις περιορισμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτήσουν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, οι οποίες θα ανέλθουν στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα 4.000.000.000 ευρώ που υπολογίζεται να είναι να συνολικά διαθέσιμα του πράσινου ταμείου έως το 2014.

Τα 3,6 δισ. ευρώ που απομένουν «πιστώνονται» στον κρατικό προϋπολογισμό και προορίζονται για να καλύψουν δημοσιονομικούς στόχους.

Τα «ψίχουλα» των 400 εκατ. ευρώ είναι ότι απέμεινε από το «κούρεμα» του πράσινου ταμείου που δημιουργήθηκε για να «ισοφαρίσει» την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν διαχρονικά οι αυθαιρεσίες στον αστικό και εξωαστικό χώρο, αλλά που με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, το 95% των εσόδων του θα κατευθυνθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα, μαζί με την προίκα που είχε το πράσινο ταμείο από τα προηγούμενα χρόνια (ΕΤΕΡΠΣ, Ειδικός Φορέας Δασών κ.ά.) τα συνολικά διαθέσιμα ανέρχονται στο ένα δισ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τους ημιυπαίθριους, που ως τις 20 Οκτωβρίου ήταν 650 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι ψίχουλα τα 400 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας αυτό το διάστημα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπακωσταντίνου, τονίζοντας ότι έργα για το περιβάλλον προβλέπονται και από άλλα προγράμματα (π.χ ΕΠΕΡΡΑ).

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο θέμα της συνταγματικότητας που ανακύπτει από την στιγμή που η μερίδα του λέοντος των πόρων θα πάει στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο πράσινο ταμείο, όπως προέβλεπε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους με σκοπό τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

«Το ΣτΕ μπορεί να είναι ευαίσθητο στην προστασία του περιβάλλοντος, συγχρόνως όμως αντιλαμβάνεται και τις ανάγκες της χώρας» σχολίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφέροντας ότι οι πολίτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ο κ. Παπακωσταντίνου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που θα ενταχθούν στο συνολικό πακέτο των 400 εκ. ευρώ με ορίζοντα τετραετίας εντάσσει άμεσα έργα 37 εκατ. ευρώ σε 14 περιοχές (απαλλοτριώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.α) και άλλα 58 εκατ. ευρώ σε 32 περιοχές που θεωρούνται ώριμα να υλοποιηθούν. Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν ως το τέλος του έτους με ένα εκατ. ευρώ οι 28 φορείς διαχείρισης.

Πρώτο Θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.