Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινήσεις για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων

Διευκρινήσεις για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γ. Ανδριανού.

Στην απάντηση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «Θα πρέπει κατ’ αρχήν να διευκρινιστεί ότι η υποχρέωση αδειοδότησης για μια υδροληψία ισχύει και είναι νομικά κατοχυρωμένη από το 1987 στο περιβαλλοντικό δίκαιο της χώρας μας και ότι οι γεωργοί θα πρέπει ούτως ή άλλως να διαθέτουν άδεια.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, .........

αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υφίσταται σε ό,τι αφορά την έκδοση και ανανέωση των αδειών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο να απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και να μειώνεται το κόστος ανανεώσεων, ειδικά για τους γεωργούς.
Η πρόσφατη νομοθετική πράξη (ΚΥΑ 150559/2011 ΦΕΚ 1440/Β’) για τη διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων, αναμφίβολα διευκολύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης άδειας και με την εφαρμογή της καθίσταται ευκολότερη και λιγότερη δαπανηρή η αδειοδότηση, αλλά προωθείται και η καταγραφή των γεωτρήσεων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του σημαντικότερου φυσικού πόρου.

Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση καλύπτει την πλειονότητα των γεωργών και των αρδευτικών γεωτρήσεων, αφού προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση κατάρτισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι, για τις γεωτρήσεις με τη δυναμικότητα αυτή, υποβάλλεται μόνο μια τεχνική έκθεση από το γεωργό ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να εμπλακεί μελετητής οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά ο φάκελος της αίτησης αδειοδότησης μπορεί να προετοιμαστεί είτε από τον ίδιο το γεωργό, ή το γεωπόνο που τον συμβουλεύει ή οποιονδήποτε σχετικό επιστήμονα.

Για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100.000 κ.μ. ετησίως, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία κατά την άποψή μας, ορθά θέτει υποχρέωση περιβαλλοντικής μελέτης για τις υδατοβόρες γεωτρήσεις, αφού το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για όλους.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι θέμα του ΥΠΕΚΑ, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.

Αναφορικά με τις προθεσμίες, θεωρούμε ότι σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, τα δικαιολογητικά είναι αρκετά απλά ώστε να διευκολύνεται η σύντομη υποβολή της αίτησης από την πλευρά των γεωργών, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι ενήμεροι.
Επιπρόσθετα, πρέπει να διευκρινιστεί, σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, ότι η αδειοδότηση των γεωτρήσεων αποτελεί υποχρέωση των γεωργών και των υπολοίπων πολιτών και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να επιδοτηθεί από καμία δράση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το ΥΠΑΑΤ είναι στη διάθεση των πολιτών και των περιφερειακών υπηρεσιών για να επιλύει τα όποια προβλήματα ανακύψουν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν λάβει γνώση ιδιαίτερων δυσχερειών στην εφαρμογή της ΚΥΑ, ούτε από γεωργούς, ούτε από τις κατά τόπους υπηρεσίες.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι, η νέα ρύθμιση γίνεται προς απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του κόστους τόσο για το γεωργό, όσο και για τη διοίκηση».

Morias Now

3 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ-ΛΟΓΙΑ.
    ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.
    ΣΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ .
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ ΒΕΡΕΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai to diko moy kompioyter den grafi ellinika.
    na eiste kala tha tin diorthosete esis tin texnilogia me toys periorismoys sas.
    oi epidotiseis poy epernan kai pernoyn oi agrotes mas apo toys eyropaioys kales einai etsi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι βλακειες λετε, ολο φαντασματα βλεπετε. Παρτε το χαμπαρι. Το νερο ειναι το νουμερο 1 αγαθο και πρεπει επιτελους να γίνει η σωστή και οργανωμενη διαχειριση του. Τωρα, αν ορισμενοι επιμενουν να βρισκουν δικαιολογιες για την διαιωνιση της μπαχαλοκαταστασης, ας μην το διαδιδουν κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.