Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται νέα μέτρα το 2012, αν δεν πληρωθούν τα «χαράτσια»

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται, πλέον, το Μεσοπρόθεσμο, αφού ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011 απειλεί να τινάξει στον αέρα τον βασικό στόχο του Προγράμματος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου .........

Οικονομικών ότι ο στόχος του 2012 είναι ούτως ή άλλως διασφαλισμένος μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Τρόικα, η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου αποτυπώνεται στην επισήμανση ότι το τελικό μέγεθος του φετινού ελλείμματος θα διαμορφωθεί στα αναθεωρημένα επίπεδα του 8,5%, μόνο εφόσον στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ανταποκριθούν οι πολίτες- πληρώσουν δηλαδή όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί- και μόνο εφόσον λειτουργήσει όπως πρέπει ο κρατικός μηχανισμός, δηλαδή εφόσον καταφέρει να συλλέξει φόρους και Τέλη που λιμνάζουν.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν το φετινό έλλειμμα ξεπεράσει τα 18,69 δισ. ευρώ, που είναι η νεώτερη εκτίμηση (περίπου 1,7 δισ. ευρώ παραπάνω από τις προβλέψεις του Μνημονίου), τότε η μείωση του στα επίπεδα των 14,65 δισ. ευρώ το 2012 θα είναι δυσκολότερη, καθώς η προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει ούτως ή άλλως για μια ακόμα χρονιά σε περιβάλλον ύφεσης.

Το κακό σε αυτή τη περίπτωση θα είναι, βέβαια, διπλό, καθώς είτε θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα - πέρα από τα 6,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός- για να μη χαθεί ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, είτε θα απομακρυνθεί αυτός ο στόχος για μια χρονιά και θα ενισχυθούν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί χρεοκοπίας, ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπου επί της ουσίας θα επικαιροποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα και η αποτελεσματικότητα τους έως το 2014.

Πέρα από τα διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα - όπως το Νέο Μισθολόγιο, το νέο Φορολογικό - πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από τις έως τώρα συζητήσεις έχει προκύψει η ανάγκη «θωράκισης» του τελευταίου έτους του Προγράμματος, προκειμένου στο τέλος του 2014 το έλλειμμα να έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι, προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα μετά το 2013, τα οποία θα προστεθούν στις προγραμματισμένες δράσεις ύψους 5,7 δις ευρώ.

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.