Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή και λίστα 180.000 ονομάτων με καταθέσεις στο εξωτερικό

Τρεις λίστες θα καταθέσει συνολικά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην πρώτη, η οποία θα κατατεθεί σήμερα, σε ένα μοναδικό αντίγραφο χωρίς να βγουν φωτοτυπίες, θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Εντός της εβδομάδας, θα κατατεθούν μία λίστα .......

με τα ονόματα των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και άλλη μία με τα ονόματα 180.000 πολιτών οι οποίοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό μέσω 720.000 τραπεζικών συναλλαγών, συνολικό ποσό 5,4 δισ. Ευρώ, μόνο το 2009.

Σε αυτή τη λίστα που δεν έχει διευκρινιστεί σε τι συνίσταται η παρανομία όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, θα εμφανίζονται α ονόματα 18 ατόμων με καταθέσεις στο εξωτερικό μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα λάμβαναν επίδομα ανεργίας.

Ακόμη, τα ονόματα 3.178 προσώπων που το ίδιο διάστημα δήλωναν στην φορολογική τους δήλωση εισοδήματα χαμηλότερα των 20.000 ευρώ.

Τέλος, στην ίδια λίστα θα εμφανίζονται και τα ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών των οποίων τα δηλωμένα εισοδήματα δεν αιτιολογούν τις καταθέσεις.

Οι λίστες θα κατατεθούν μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα. Ανακοινώνοντας ο κ. Βενιζέλος, την απόφασή του να τις καταθέσει στη Βουλή, επισήμανε πως «ό,τι γνωρίζει ο υπουργός ως εκ της ιδιότητός του, μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο βαρύνουν και τον ερωτώντα βουλευτή, που θα λάβει γνώση επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής».

Οι λίστες πάντως δεν θα δοθούν τελικά σε ευρεία δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου καθώς η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έθετε σειρά προϋποθέσεων για τη δημοσιοποίηση των καταλόγων. Μεταξύ αυτών, ο διαχωρισμός εισπράξιμων και μη οφειλών, η ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής ή η παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής και η ατομική προειδοποίηση των οφειλετών με παροχή περιθωρίου 15 ημερών προκειμένου να προβάλουν αντιρρήσεις...

Σε ότι αφορά στην τελευταία αυτή προϋπόθεση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να την αντιπαρέλθει με τροπολογία η οποία προστέθηκε σε τροπολογία στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. Σε αυτήν ορίζεται ότι η ενημέρωση των οφειλετών για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους θα γίνεται μέσω δημόσιας ανακοίνωσης κοινής λήψης στον Τύπο.

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.