Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Παράνομες και καταχρηστικές οι αναλήψεις τραπεζών από λογαριασμούς οφειλετών

Είναι γνωστό ότι η μονομερής «ανάληψη» μισθών και συντάξεων από λογαριασμούς μισθοδοσίας είναι μη νόμιμη και καταχρηστική.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, 4 τράπεζες παρεμβάλλονται και αναλαμβάνουν χρήματα από τους μισθοδοτικούς λογαριασμούς και τις συντάξεις πελατών που καθυστερούν να πληρώνουν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών (εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 29/09/11).
Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο του Υφυπουργού .........

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτσούκου, τα πιστωτικά ιδρύματα κατηγορούνται για πολλοστή φορά για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών και συγκεκριμένα για παράνομη πρόκληση ζημιάς κατά την παροχή υπηρεσιών τους και τη χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών.

Ειδικά, όσον αφορά το θέμα της επιβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα χρεώσεων, πέραν του επιτοκίου υπερημερίας για την περίπτωση καθυστέρησης καταβολής εκ μέρους των δανειοληπτών και των κατόχων πιστωτικών καρτών, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη διερεύνηση της καταχρηστικότητας της πρακτικής αυτής και της επιβολής διοικητικών κυρώσεων στις τράπεζες. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν χωρίς να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή - οφειλέτη.

Οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στις μονομερείς «αναλήψεις» από τους λογαριασμούς. Οι τράπεζες εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να απομυζούν χρήματα από τους πελάτες τους, ενώ το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πλήθος νέων αμφιλεγόμενων χρεώσεων. Βέβαια, δεν έχουν πάψει να εφαρμόζονται και οι γνωστές, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές δεκαετιών, όπως η επιπλέον χρέωση για διατραπεζικές συναλλαγές και πολλά άλλα. Μάλιστα, στις παραπάνω παράνομες πρακτικές των τραπεζών είχε αναφερθεί και ο προηγούμενος Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος στις 17/01/11 είχε αποστείλει σχετικό τελεσίγραφο, με το οποίο καλούσε τις τράπεζες να απαλείψουν από τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, τους οκτώ όρους που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη, μετά από πολύχρονους αγώνες των συλλόγων δανειοληπτών και καταναλωτικών οργανώσεων, αλλά εκείνες κατά την πάγια τακτική τους δεν πτοήθηκαν. Επιπλέον, ούτε από τις αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης πτοούνται οι τράπεζες και συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους. Αντιθέτως, οι νέες παράνομες πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ενισχύουν το πλαίσιο αυθαιρεσίας εντός του οποίου λειτουργούν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα μας.

Κύριε Υπουργέ, άλλο πράγμα είναι οι ισχυρές τράπεζες που πρέπει να έχει κάθε χώρα, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η πατρίδα μας αφειδώς τις έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια με το αστρονομικό ποσό των 110 δις ευρώ είτε ως μετρητά, είτε μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου, πάντοτε με τον επικαλυπτικό «μανδύα» της παροχής ρευστότητας στην αγορά και άλλο να αφήνονται εντελώς ανεξέλεγκτες να λεηλατούν όχι μόνο τις τσέπες αλλά και τις ψυχές των Ελλήνων πολιτών. Η περιβόητη ρευστότητα, στο όνομα της οποίας επιχορηγούνται οι τράπεζες από τον ελληνικό λαό δεν φαίνεται ούτε στο ελάχιστο στην αγορά, με αποτέλεσμα αυτή να έχει στεγνώσει και η ύφεση καθημερινά να μεγαλώνει. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Ποια άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πρόκειται, επιτέλους, να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να συνετιστούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

2. Με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει ένα οριστικό τέλος στο πλαίσιο αυθαιρεσίας που έχουν δημιουργήσει ορισμένες τράπεζες, εντός του οποίου λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος;

3. Να μου χορηγήσετε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ποιες τράπεζες προβαίνουν στις παραπάνω έκνομες ενέργειες και να δοθεί στη δημοσιότητα.

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.