Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοί υπουργοί ζήτησαν πρόωρες εκλογές στην κυβερνητική επιτροπή

Σε βαρύ λόγω της συγκυρίας κλίμα αλλά χωρίς εντάσεις έγινε χτες η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αναλυτικά τους συναδέλφους του υπουργούς για το κλίμα εχθρότητας κατά της χώρας που αντιμετώπισε στην Πολωνία και τους εξήγησε ότι οι εταίροι μας, όλοι μαζί χωρίς καμία εξαίρεση, του έθεσαν το δίλημμα:
«Είτε προχωράτε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις ........

που ζητά η Τρόικα, χωρίς καμία εξαίρεση, είτε η Ευρώπη άρει, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, τη στήριξη της στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι αν δεν προχωρήσουμε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις σε αυτά που ζητούν οι εταίροι μας, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Οι κκ. Ραγκούσης και Λοβέρδος που πήραν το λόγο στη συνέχεια, επεσήμαναν ότι στη χώρα γίνεται μια οριακή σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν τις αλλαγές και εκείνες που δεν τις θέλουν. Σημείωσαν ότι η χώρα κινδυνεύει με καταστροφή και εξήγησαν ότι επειδή ως τώρα το βάρος κυρίως το σήκωσε ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας του κράτους.

Με την ερμηνεία αυτή συμφώνησαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος το επεσήμανε αργότερα στη δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, δύο τουλάχιστον υπουργοί, ένας εκ των οποίων ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησαν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκλογές ώστε να αποφασίσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για τις αλλαγές που πρέπει ή όχι να γίνουν. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Βενιζέλος απέφυγαν να σχολιάσουν την πρόταση του κ. Σκανδαλίδη. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, που προκάλεσε και αρνητικά σχόλια των συναδέλφων του, ο οποίος πρότεινε οι μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε δημοψήφισμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος εξηγησε την κρισιμότητα της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους της Τρόικα ο οποίος επεσήμανε ότι θα τους πει πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος διευκρίνισαν επίσης ότι μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους τροικανούς και αφού καταλήξουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, θα συγκαλέσουν νωρίς το απόγευμα εκ νέου την κυβερνητική επιτροπή για να τους ενημερώσουν για όσα διαμείφθησαν προκειμένου να ακούσει ο πρωθυπουργός τη γνώμη των άλλων υπουργών.

Είναι πάντως βέβαιο, το ξεκαθάρισε και ο κ. Βενιζέλος στη χτεσινή του δήλωση στα ΜΜΕ, ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει όλα τα μέτρα εκείνα που θα του ζητήσουν οι εταίροι μας προκειμένου να σώσει την χωρα από τη χρεοκοπία.

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.