Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Προσπάθεια αιρετών, αλλά με απούσα την Πολιτεία

Έλλειψη πόρων και αρμοδιοτήτων δυσχεραίνουν την αποτελεσματικότητά του.

Με τυμπανοκρουσίες και προσδοκίες, προχώρησε εν μία νυκτί θα λέγαμε, η μεταρρύθμιση στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Ο κ.Παπανδρέου , θέλοντας να δείξει το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της Κυβέρνησής του, προχώρησε στην αλλαγή του αυτοδιοικητικού Χάρτη της Χώρας, χωρίς καν, ν΄αφουγκρασθεί τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης, που είχαν πολλές ενστάσεις και ανησυχίες για το εγχείρημα.

Ο Β΄βαθμός της αυτοδιοίκησης, υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε ......

πολλές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα παρακρατούσε η κεντρική εξουσία, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη αποκέντρωση και να γίνει πράξη η Περιφερειακή συνείδηση!

Βαρύγδουπες εκφράσεις από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, που προσπάθησε προκειμένου να πετύχει τη ψήφιση του νομοσχεδίου όσο πιο αναίμακτα μπορούσε, να στρέψει δήθεν την προσοχή των πολιτών στην εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των αιρετών ,στη συγκέντρωση των εξουσιών σε ένα πιο ευέλικτο αυτοδιοικητικό σχήμα, στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων κ.α. πολλά.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την προσφυγή στις κάλπες, βλέπουμε πως η μεγάλη μεταρρύθμιση του κ.Ραγκούση, τείνει να γίνει ένα «πουκάμισο αδειανό», λόγω του ότι ούτε πόροι ήλθαν, ούτε αρμοδιότητες, ούτε η περιφερειακή συνείδηση επετεύχθη!

Ψηφίστηκαν οι νέες αιρετές αυτοδιοικητικές Αρχές, αλλά στην πορεία διεφάνη πάλι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κεντρικής εξουσίας με το διορισμένο τοποτηρητή της, να παρακρατά αρμοδιότητες που έπρεπε να διαχειρίζονται οι αιρετοί.

Ο κάθε ένας περιφερειακός σύμβουλος , τείνει να ασχολείται μόνο με την περιφερειακή ενότητα που εκλέγεται, προκειμένου να ικανοποιήσει τους ανθρώπους που τον υποστήριξαν, σύμπνοια και συνέργεια σε σοβαρά ζητήματα είναι αν όχι απούσα απλά χλιαρή, ακόμη και φαινόμενα αδιαφορίας υπάρχουν με την απουσία ακόμη και από συνεδριάσεις του συμβουλίου και των επιτροπών.

Η Περιφερειακή Αρχή σίγουρα προσπαθεί ,αλλά όλο το ανωτέρω αλληλεπιδραστικό πλέγμα δυσχεραίνει το έργο της και οι Αντιπολιτεύσεις σε δυσχερέστερη θέση λόγω και της έλλειψης υποστήριξης σε κάθε Νομό, πασχίζουν να ανταποκριθούν!

Το ζήτημα είναι ένα! Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων το σύστημα χωλαίνει!!

Άμεσα απαιτείται ανάδειξη των υστερήσεων του θεσμού, προκειμένου να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της εποχής και της δοκιμαζόμενης Περιφέρειας.

Οι πολίτες, ανήμποροι βλέπουν να χάνεται και η τελευταία τους ελπίδα προσέγγισης στην κρατική εξουσία, για θέματα που πρωτύτερα ήταν απλά και ξεκάθαρα και εύκολα υλοποιήσιμα!

Έστω και τώρα ας ενσκήψει στα προβλήματα λειτουργίας της Περιφέρειας η αλαζονική Κεντρική εξουσία και ας στηρίξει το θεσμό, διότι βλέπουμε απλά να χάνονται τα πάντα σ΄αυτήν τη Χώρα, ακόμη και καταξιωμένων θεσμών και να δυσχεραίνεται η ζωή των κατοίκων της!

Αντωνία Μπούζα- Κωνσταντέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.