Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ουρές ανέργων και αναπήρων στις ΔΟΥ για τα λάθος «ραβασάκια»

Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες στις ΔΟΥ όλης της χώρας προκειμένου να αποδείξουν ότι το τριπλό «χαράτσι» που του έστειλε η Εφορία, δεν του αφορά, καθώς είναι είτε άνεργοι είτε ανάπηρροι. Κοντά σε αυτούς και όσοι για οποιοδήποτε άλλο λόγο (αυτοκίνητα, εισοδήματα από αποζημιώσεις κ.λπ.) θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος στο δικό του ειδοποιητήριο.

Μπορεί το έντυπο της εφορίας να προειδοποιούσε.........

με μεγάλα γράμματα τι θα πρέπει να κάνουν όσοι πήραν κατά λάθος το ειδοποιητήριο, δεν τους προϊδέασε όμως για το μαραθώνιο ταλαιπωρίας που θα τους ανέμενε στη ΔΟΥ επί δύο και πλέον ώρες, για να αποδείξουν πως ... δεν είναι ελέφαντες.

Εκατοντάδες άνεργοι έσπευσαν στην εφορία όπου ανήκουν για να επιδείξουν χαρτιά της ανεργίας τους. Αφού στήθηκαν σε μια τεράστια ουρά, περίμεναν στωϊκά να φτάσουν στο γκισέ, να βγάλουν φωτοτυπία τα δικαιολογητικά τους, να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και τελικά να καταθέσουν την αίτηση-ένσταση.

Ωστόσο οι υπάλληλοι στο γκισέ τους ενημέρωναν πως τα χαρτιά τους δεν γίνονται αποδεκτά και πως θα πρέπει να καταθέσουν υποχρεωτικά -και μόνο- την βεβαίωση έναρξης της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Το ίδιο τροπάρι και με τους αναπήρους ή τους ολικά τυφλούς. Αν και αρκετοί έστειλαν λογιστές για τη δουλειά αυτή, όταν ερχόταν η σειρά τους διαπίστωναν πως η ΔΟΥ ζητά βεβαίωση αναπηρίας της Νομαρχίας, και όχι χαρτιά και γνωματεύσεις από το ασφαλιστικό τους Ταμείο (πχ το ΙΚΑ).

Τραγέλαφος

Ακόμα όμως και για όσους έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και τα δικαιολογητικά, η διόρθωση στο εκκαθαριστικό δεν γίνεται επί τόπου από τον έφορο, αλλά οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε στους πολίτες να αναμένουν να τους έλθει νέα εκκαθάριση από το ΚΕΠΥΟ. Υπάρχουν περιπτώσεις π.χ. όπου αποκαλύπτεται ότι το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να καταβληθεί μισό, λόγω διακοπής στην εφορία, ή ότι δεν οφείλεται φόρος και για το ΙΧ λόγω παλαιότητος.

Ωστόσο και στις περιπτώσεις αυτές, οι υπάλληλοι τους συστήνουν 2 επιλογές:

- είτε να πληρώσουν κανονικά το ποσό της οφειλής, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό και να αναμένουν εκ των υστέρων μια επιστροφή φόρου από την εφορία (αν και όποτε αυτή τους εγκριθεί)

- είτε να περιμένουν το νέο εκκαθαριστικό για να πληρώσουν το διορθωμένο ποσό, με τη διαφορά όμως ότι θα τους έρθει τον Οκτώβριο, οπότε πάνε εξ ορισμού σε εξόφληση «με δόσεις» και άρα δεν θα έχουν την έκπτωση αν εξοφλήσουν εφάπαξ.

Έτσι όμως χάνει και το κράτος τη δυνατότητα να εισπράξει άμεσα περισσότερα χρήματα, αφού θα μπορούσε ο Έφορος να εκδώσει διπλότυπο και να πληρώσει ο πολίτης επί τόπου, στέλνοντας εν συνεχεία ένα συνδετήρα το παλιό εκκαθαριστικό και τα δικαιολογητικά πίσω στη ΓΓΠΣ.

Πέραν τούτων πάντως ανακύπτουν και τραγελαφικά, όπως για παράδειγμα άτομο που δηλώνει άνεργος για να αποφύγει να πληρώσει, ενώ κατέχει πολυκατοικίες και εισπράττει παχυλά εισοδήματα από ενοίκια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.