Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Χαράτσι" για βεβαίωση υπολοίπου λογαριασμού από τράπεζα

Νέα "χαράτσια" εφευρίσκουν ορισμένες τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα για να αυξάνουν τα έσοδά τους. Χρέωση 10 ευρώ επιβλήθηκε σε εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την Alpha Bank, προκειμένου να της χορηγηθεί γραπτή βεβαίωση υπολοίπου λογαριασμού, ενώ τέτοιου είδους "χαράτσι" δεν έβαλαν άλλες τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία ζήτησε αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έθεσε το θέμα ..........

στο γενικό γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκο ο οποίος ανέφερε ότι ''ανακύπτουν συνεχώς ζητήματα σχετικά με τους καταχρηστικούς όρους τραπεζών'' αλλά όπως ανέφερε, η νομολογία για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη. Δηλαδή, ότι η χρέωση αυτή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι δωρεάν. Παρά ταύτα, συνέχισε ο γενικός γραμματέας, η υπηρεσία λαμβάνει καθημερινά καταγγελίες σχετικά με καταχρηστικές συμπεριφορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στους καταναλωτές - πελάτες τους που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση ''και αυτό κάνουμε'' όπως σημειώνει ο κ. Σπυράκος.

Από την πλευρά τους, στελέχη της τράπεζας αναφέρουν ότι όταν ζητούνται επιπλέον τραπεζικές εργασίες και έχουν χαμηλό χρηματικό υπόλοιπο οι λογαριασμοί των εταιρειών, τότε μπορεί να υπάρξει μια μικρή χρέωση στον πελάτη.

Πάντως, η εξαιρετικά χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τη διερεύνηση αυτών των ζητημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί και να επιβληθεί η όχι πρόστιμο αφαιρεί από τη Γενική Γραμματεία ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό των γρήγορων αντανακλαστικών για την προστασία του καταναλωτή. Το πρόβλημα αυτό διευθετείται στο σχέδιο νόμου που αναμένεται σύντομα να συζητηθεί στη Βουλή σχετικά με την προστασία του καταναλωτή.

Αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρει ο κ. Σπυράκος, αναμένεται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ένα θέμα που έχει ξεκινήσει να διερευνά αρκετούς μήνες πριν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και αφορά στη μη νόμιμη και καταχρηστική μονομερή ανάληψη μισθών και συντάξεων από λογαριασμούς μισθοδοσίας. Στο μεταξύ αναμένεται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος και για την επιβολή από μέρους των τραπεζών ''εξόδων καθυστέρησης''.

Εν τω μεταξύ "νέα γενιά" αμφιλεγόμενων όρων στις τραπεζικές συμβάσεις έχουν ανακύψει στην αγορά τις οποίες έχει θέσει, εκ νέου, στο στόχαστρό της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Μόλις πρόσφατα οκτώ όροι κρίθηκαν καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για χρεώσεις όπως για παράδειγμα η επιβολή προμήθειας κατά την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ, τα έξοδα που πληρώνουν όταν κάνουν καταθέσεις σε λογαριασμούς τρίτων κ.λπ. αλλά όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μια χρέωση που κρίνεται καταχρηστική να συνεχίζει να την επιβάλλει η τράπεζα εφόσον την... ''βαφτίσει'' με άλλο όνομα.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πλήθος νέων αμφιλεγόμενων χρεώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιβολή μηνιαίων εξόδων καθυστέρησης, τα οποία χρεώνονται πέραν των νόμιμων τόκων υπερημερίας (διπλό χαράτσι), η χρέωση εξόδων επικοινωνίας, η χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για προεξόφληση ενός δανείου, η χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας, η χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.