Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επιστολή απέστειλαν η Εταιρεία Σκηνοθετών, η Ένωση Σεναριογράφων και η Ένωση Μουσικοσυνθετών-Στιχουργών στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, με την οποία διαμαρτύρονται για την οριζόντια επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε σκηνοθέτες, σεναριογράφους, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, χωρίς να εξετάζεται το ύψος του εισοδήματός τους και η αντικειμενική τους δυνατότητα να καταβάλλουν το φόρο.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς
τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Οικονομικών κύριο Παντελή Οικονόμου

ΘΕΜΑΤΑ: 1) περί του Τέλους Επιτηδεύματος

2) Συνάντηση με τον κύριο Υπουργό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το Άρθρο 31 του Μεσοπρόθεσμου, το Τέλος Επιτηδεύματος επιβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, με μόνες ρητές εξαιρέσεις τα πρώτα πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριοποίησης και τα τελευταία τρία πριν τη συνταξιοδότηση.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι όχι μόνο κατάφωρα άδικο και αλόγιστο, αλλά σε βάθος χρόνου και επιζήμιο για τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους πόρους που απεγνωσμένα αναζητούνται από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η ίδια κυβέρνηση αναγνωρίζει το επώδυνο, άδικο και αποσπασματικό των νέων μέτρων επιβάλλει την άμεση ανάκληση και επανεπεξεργασία τους.

Από τη μεριά μας θεωρούμε εξόχως άδικο να επιβάλλεται οριζοντίως ένα αδιαφοροποίητο τέλος-“πρόστιμο” σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες είτε αυτοί φοροδιαφεύγουν είτε όχι, είτε έχουν δουλειές και εισοδήματα είτε όχι, είτε μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε μια νέα επιβάρυνση είτε όχι.

Με ποια, αλήθεια, λογική θα επιβληθεί το παραπάνω τέλος σε ανθρώπους που υποαπασχολούνται, που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας ή και που είναι άνεργοι; Και μάλιστα, όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, όταν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες όχι μόνο έχουν υποφέρει τα μέγιστα λόγω της σημερινής κρίσης, αλλά το κυριότερο, δεν χαίρουν καμιάς κοινωνικής προστασίας όταν μένουν χωρίς δουλειές, δεν δικαιούνται κανένα επίδομα ανεργίας σε αντιστάθμισμα, ούτε βέβαια αποζημίωση από τους εκάστοτε πελάτες-εργοδότες τους. Επιπλέον, δεν απολαμβάνουν καμία προστασία εισοδήματος, καμία εγγύηση και καμία εξασφάλιση για τις αβέβαιες, πρόσκαιρες ή και ανύπαρκτες επί μακρόν δουλειές τους.

Επιπλέον θεωρούμε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο, που πλήττει καίρια χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και επιτηδευματίες βιοπαλαιστές, θα οδηγήσει πέρα από την προσωπική απόγνωση ή αγανάκτηση, και σε σημαντική μείωση των δημόσιων εσόδων, αφού πολλοί συνάδελφοι θα προτιμήσουν ή θα αναγκαστούν να κλείσουν τα βιβλία τους και να εργάζονται παράτυπα, διογκώνοντας περαιτέρω το φάσμα της μαύρης αγοράς εργασίας.

Κύριε υπουργέ, εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ιδίως όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού- σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες, δεν είμαστε οι εύποροι φοροφυγάδες με τους οποίους άδικα μας εξομοιώνετε. Αντίθετα, είμαστε εκείνοι που δίνουμε τον σκληρότερο αγώνα επιβίωσης σε μια αμείλικτη αγορά που διαρκώς συρρικνούται, εκείνοι που πληττόμαστε πολύπλευρα από την κρίση και που, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε καμιά ασπίδα προστασίας για να μας βοηθήσει.

Η αδιαφοροποίητη οριζόντια επιβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι αλόγιστη, άδικη και εν τέλει ανεπίτρεπτη, γι αυτό και ζητάμε να την αποσύρετε άμεσα.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, θα επιθυμούσαμε μια συνάντηση μαζί σας, σε μέρα και ώρα που θα ορίσετε εσείς.

ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΩΝ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.