Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΣτΕ: Πληθυσμιακά κριτήρια για τα νέα φαρμακεία

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) παρέπεμψε το Δ’ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου προσφυγή φαρμακοποιών οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την οποία δεν τους χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης νέων φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του Νόμου 3457/2006. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση λόγω σπουδαιότητας.

Το Δ’ Τμήμα, πάντως, με την απόφαση ...........

(2522/2011) που εξέδωσε, έκρινε συνταγματικώς ανεκτή τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα τη λάβει η ολομέλεια που θα εξετάσει την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ’ Τμήμα έκρινε με βάση την αιτιολογική έκθεση του νόμου ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διαφορές περιοχές της χωράς.

Οι δικαστές, αν και δέχθηκαν πως η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό στην πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, σημειώνουν στην απόφασή τους ότι ο περιορισμός αυτός έχει ως σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού των φαρμακείων.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν ο πληθωρισμός των φαρμακείων είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν να σημειωθούν και φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με παλαιότερη απόφασή της (3665/2006), είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε ο προηγούμενος νόμος 1963/1991, επιτρέποντας την ίδρυση νέων φαρμακείων σε αναλογία 3.000 κατοίκων. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, εκδόθηκε ο νόμος 3457/2006, ο όποιος περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους, ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.