Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Περί μπαταριών.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Μόλις αγοράσατε το ολοκαίνουριο κινητό σας και βιαζόσαστε να το ενεργοποιήσετε για να απολαύσετε τις δεκάδες νέες λειτουργίες που υπόσχεται να σας προσφέρει. Ρωτάτε εναγωνίως του πωλητές για το πόσες ώρες πρέπει να φορτίσετε τις μπαταρίες του, κάθε πότε πρέπει να το συνδέσετε με το φορτιστή και αν αυτό πρέπει να είναι ανοικτό η κλειστό κατά την διάρκεια της φόρτισης.
Έχετε απορίες για το πόσο μπορεί να αντέξει τη ........

συμβίωση μεταξύ σας πριν το ξαναφορτίσετε;

Οι μπαταρίες σήμερα εξακολουθούν να είναι από πιο ευαίσθητα δομικά μέρη των κινητών αφού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα τους, ποτέ δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη τεχνολογική εξέλιξη και να προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες σε ότι αφορά την αυτονομία.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές φορές ένα εξαιρετικό κινητό σε ότι αφορά τα τεχνικά του γνωρίσματα να υστερεί σημαντικά στο τομέα των χρόνων λειτουργίας που προσφέρει.

Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές προχώρησαν στην προσθήκη χαρακτηριστικών με πολύ μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος στα νεώτερα μοντέλα τους , όπως Bluetooth πομποδέκτες, 3G υποστήριξη, μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης κα με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της αυτονομίας τους σε σημείο που αρκετές φορές η χρήση τους να καθίσταται πρακτικά ασύμφοροι.

Πως μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία για τη συσκευή μας;

Πως μπορεί να λειτουργήσει η μπαταρία του για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα;

Αρχικά ας δούμε τι εννοούμε με το πολύ γνωστό πλέον όρο αυτονομία μπαταρίας.

Η συγκεκριμένη έννοια αφορά τον χρόνο που περνάει από την πλήρη φόρτιση ενός κινητού, μέχρι την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας του, χωρίς καμιά ενδιάμεση επαναφορτιση. Η αυτονομία κάθε συσκευής μετριέται σε χρόνο αναμονής και χρόνο ομιλίας. Έτσι, αν ο κατασκευαστής ενός κινητού αναφέρει ότι έχει αναμονή που φθάνει τις 180 ώρες, αυτό σημαίνει ότι αν μετά από μια πλήρη φόρτιση το αφήσετε απλά σε κατάσταση αναμονής χωρίς να το χρησιμοποιήσετε θα περάσουν 180 ώρες περίπου μέχρι να κλείσει λόγω αποφόρτισης της μπαταρίας του. Ομοίως εάν ο χρόνος ομιλίας του είναι π.χ. 4 ώρες, αυτό σημαίνει ότι τόσος χρόνος θα χρειασθεί για να απενεργοποιηθεί η συσκευή αν την χρησιμοποιείτε συνεχώς για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Οι προαναφερθέντες χρόνοι επηρεάζονται φυσικά από την ποιότητα της σύνδεσης με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όπως το σήμα και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η συσκευή. Σε πραγματικές συνθήκες πάντως είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν οι ιδανικοί χρόνοι αυτονομίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αυξήσετε όσο γίνεται περισσότερο.

Σβήνετε το κινητό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε η όταν δεν το χρειάζεστε. Όλες οι εταιρείες σήμερα προσφέρουν την δυνατότητα να ενημερωθείτε μέσω γραπτών μηνυμάτων για κλήσεις που έγιναν στο κινητό σας όση ώρα αυτό ήταν απενεργοποιημένο, για να ξέρετε πάντοτε ποιος σας τηλεφώνησε.

Προσπαθήστε πάντα να φορτίζετε την μπαταρία σας μόνο μετά από μια πλήρη αποφόρτιση.

Αν γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή με μηδενική λήψη και δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο κλείστε το κινητό σας. Σπαταλά άσκοπα μεγάλα ποσά ενέργειας αφού προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει σύνδεση, ενώ θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και αν δεν υπάρχουν πιθανότητες να συνδεθείτε.

Χρησιμοποιείτε τις ενδείξεις της συσκευής σας σχετικά με τα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας σας. Αν και αρκετές φορές οι ενδείξεις δεν είναι αναλογικές και δεν δείχνουν πραγματικά το πόση ώρα αναμονής σας υπολείπεται, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία του κινητού σας.

Μυστικά για την καλύτερη φροντίδα της μπαταρίας.

Κατά κανόνα κάθε μπαταρία που παρέχεται μαζί με κάθε νέο κινητό θα πρέπει να είναι αφόρτιστη από την κατασκευάστρια εταιρεία, και στην συνέχεια να φορτιστεί πλήρως από τον αγοραστή. Ο τρόπος φόρτισης αναγράφεται στα εγχειρίδια χρήσης των συσκευών

Τυπικά μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας φορτίζει σε λιγότερο από 4 ώρες (σε πολλές συσκευές μπορεί να είναι και τρεις).

Το να αφήσετε την μπαταρία για περισσότερες ώρες στον φορτιστή δεν θα έχει απολύτως κανένα θετικό η αρνητικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μπαταρία αρχίζει να αποδίδει κοντά στο μέγιστο της ισχύος της μετά από 4 η 5 πλήρεις επαναφορτίσεις και το αγγίζει μετά από 2 περίπου μήνες συνεχούς χρήσης.

Όλες οι μπαταρίες έχουν μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής από 1 έως 2 χρόνια, ανάλογα με τον αριθμό των κύκλων φορτίσεων- αποφορτίσεων τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι χημικές ουσίες που περιέχουν στο εσωτερικό τους φθίνουν με την πάροδο του χρόνου και με τον αριθμό των φορτίσεων-αποφορτίσεων που πραγματοποιούν. Όλες οι μπαταρίες ξεκινούν με το μέγιστο της χωρητικότητας τους διαθέσιμης για το χρήστη, μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων, όμως η απόδοση κάθε μπαταρίας ανάλογα με το είδος της πέφτει κάτω από το 80% της αρχικής της χωρητικότητας με αποτέλεσμα να υστερεί πραγματικά και να χρειάζεται αντικατάσταση. Την τελευταία δεκαετία στην αγορά έχουν διατεθεί τέσσερις τύποι μπαταριών, ο καθένας με τα θετικά και αρνητικά του χαρακτηριστικά.

Ανάλογα με τον τύπους κάθε μπαταρία διαθέτει συγκεκριμένο (μέγιστο) αριθμό κύκλων φόρτισης ως ακολούθως.

Νικελίου- καδμίου (Ni-Cd) 1500 κύκλους φόρτισης.

Νικελίου- Υβριδίου Μετάλλου. (Ni-MH). 300 έως 500 κύκλους φόρτισης.

Ιόντων λιθιου (Li-Ion). 500 έως 1000 κύκλους φόρτισης.

Λιθιου-πολυμερούς (Li-Pol). 300 έως 500 κύκλους φόρτισης.

Όπως γίνεται σαφές οι χρήστες που φορτίζουν αρκετά συχνά τις μπαταρίες τους ενδέχεται να τις αντικαταστήσουν με νέες πολύ πιο σύντομα σε σχέση με άλλους χρήστες που κάνουν πιο συντηρητική χρήση. Παρ όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο για μια μπαταρία να ξεπεράσει το μέγιστο αριθμό κύκλων φόρτισης της για να πέσει η απόδοση της.

Φαινόμενο μνήμης. Τι είναι;

Ένας άλλος λόγος μείωσης της απόδοσης των μπαταριών είναι και το λεγόμενο φαινόμενο μνήμης, το οποίο όμως παρατηρείται μόνο σε μπαταρίες παλαιάς τεχνολογίας Νικελίου Καδμίου- Νικελίου Υβριδίου Μετάλλου. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας, που οφείλεται σε φορτίσεις που γίνονται σε μη τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση φυσαλίδων στις πλάκες της επαφής της. Έτσι, αν δεν αποφορτιστεί πλήρως μια μπαταρία την επόμενη φορά η αυτονομία της θα μειωθεί κατά ένα αμελητέο ποσό, το οποίο όμως με τις συνεχείς φορτίσεις- αποφορτίσεις μπορεί να καταστεί σημαντικό για την διάρκεια ζωής της.

Οι μπαταρίες νικελίου καδμίου ήταν παλαιοτέρα ιδιαίτερα επιρρεπείς στο συγκεκριμένο φαινόμενο, έτσι οι χρήστες τους έπρεπε πριν τις φορτίσουν να τις αποφορτίσουν πλήρως. Οι μπαταρίες Νικελίου Υβριδίου Μετάλλου ήταν λιγότερο επιρρεπείς στο φαινόμενο μνήμης, παρ όλα αυτά μια η δυο φορές το μήνα έπρεπε να αποφορτιστούν πλήρως και αυτές.

Σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες οι σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθιου και λιθιου πολυμερούς που συναντούμε σε όλα τα καινούρια μοντέλα κινητών τηλεφώνων κάθε κατηγόριας είναι σχεδόν ανεπηρέαστες από το συγκεκριμένο φαινόμενο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των κατασκευαστριών εταιρειών τους. Όσο σκληρές και συμπαγείς και αν φαίνονται όμως εξωτερικά όλες οι μπαταρίες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ευαίσθητες σε βλάβες και προβλήματα, έτσι αν δεν τις φροντίσουμε κατάλληλα σύντομα το κινητό μας θα είναι άχρηστο χωρίς αυτές.

Πολλά έχουν ακουστεί για τις μπαταρίες και τις εκρήξεις τους. Κινδυνεύουμε;

Όσα περιστατικά έχουν σημειωθεί σχετικά με εκρήξεις κινητών τηλεφώνων οφείλονται είτε σε ελαττωματικές μη αυθεντικές μπαταρίες είτε σε κακή διαχείριση της από το χρήστη. Οι πιθανότητες, σε κάθε περίπτωση, να συμβεί κάτι τέτοιο στο κινητό μας όταν αυτό έχει αυθεντική μπαταρία και ακολουθείτε τις συμβουλές μας είναι πρακτικά ανύπαρκτες

Συμβουλές για την καλή χρήση της μπαταρίας σας.

Ποτέ μη φορτίζετε μια μπαταρία όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου η πάνω από 45.

Ποτέ μην βραχυκυκλώνετε τις επαφές τους.

Μην τις πετάτε σε φωτιά. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Μην προσπαθείτε να τις διαλύσετε από περιέργεια για το τι περιέχουν.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε την μπαταρία σας τοποθετήστε τη σε στεγνό και δροσερό περιβάλλον. Η θερμότητα και τα μεταλλικά αντικείμενα μπορούν να τη καταστρέψουν.

Μην αφήνετε καμία μπαταρία για αρκετό καιρό ανενεργή. Οι μπαταρίες που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφόρτιστες τείνουν να χάσουν τα χαρακτηριστικά τους και παύουν να διατηρούν μεγάλες ποσότητες φορτίου. Μια πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση σε τακτά χρονικά διαστήματα θα τις διατηρήσει σε αρκετά καλή κατάσταση, πάντα έτοιμες για χρήση.

Καλό είναι για τη μέγιστη ασφάλεια και αυτονομία της συσκευής σας να χρησιμοποιείτε αυθεντικές εγκεκριμένες μπαταρίες από τον κατασκευαστή ακόμη και αν είναι αρκετά ακριβότερες.

Όλα τα κινητά διαθέτουν πλέον ηχητικά και οπτικά σήματα που σας ενημερώνουν για την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας. Αν τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα τηλεφώνημα δοκιμάστε να μειώσετε τα επίπεδα φωτισμού οθόνης, να απενεργοποιήσετε τη παλμική ειδοποίηση η και τις μελωδίες της συσκευής, για να εξοικονομήσετε λίγα ακόμα πολύτιμα mAh

Σημαντικό ενεργοβορο παράγοντα σε κάθε κινητό αποτελεί κάθε πιθανή ασύρματη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει Bluetooth και WLan. Στην περίπτωση του Bluetooth καλό είναι να το ενεργοποιούμε μόνο όταν πραγματικά το χρειαζόμαστε, δηλαδή για τη σύνδεση με κάποιο ασύρματο headset η την ανταλλαγή δεδομένων με αλλά συμβατά κινητά και να το απενεργοποιούμε σε κάθε άλλη περίπτωση. Ομοίως με την WLan τεχνολογία μπορούμε να επιλέξουμε την επανεργοποιηση του Wi-Fi πομποδέκτη μετά από 3 η 4 λεπτά αδράνειας της συσκευής σας.

Πολλές φορές πριν η μπαταρία σας τελειώσει, μια επανεκκίνηση της συσκευής σας ίσως σας προσφέρει λίγη επί πλέον ενέργεια για μερικά λεπτά. Παρ όλα αυτά καλό θα είναι να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο απελπισίας. Άλλωστε αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.