Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σαμαράς προς Παπανδρέου: «Φύγε, εσύ είσαι το πρόβλημα»

Το τηλέφωνο του προέδρου της ΝΔ χτύπησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι. Η συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου ήταν τηλεγραφική. Και όταν κάλεσε τον κ. Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να τον ενημερώσει για το νέο χαράτσι στα ακίνητα και την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απλά άκουγε», όπως έλεγαν αργότερα συνεργάτες του.

Η εικόνα που μετέφερε ο κ. Βενιζέλος στις ........

δηλώσεις του για το «υψηλό επίπεδο» των διαλόγων με τον κ. Σαμαρά ουδόλως μεταβάλει την ουσία ως προς τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, έπειτα και από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε αυτή τη φορά για την κατοικία.

Κοινή εκτίμηση των συνεργατών του κ. Σαμαρά είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτο πανικό και ανεξαρτήτως των ενδοκυβερνητικών διεργασιών, αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δεχθεί το οποιοδήποτε αίτημα των δανειστών μας προκειμένου να δείξει, όπως λένε, ότι δεν διαπραγματεύεται τη σωτηρία της χώρας.

Έπειτα και από το χθεσινό δραματικό 24ωρο της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι ο Νοέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για τις πρόωρες εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και εκτιμά πως ποτέ μία κυβέρνηση δεν πάει σε εκλογές, έχοντας ανακοινώσει τέτοια μέτρα, εντούτοις πιστεύει ότι πλέον οι πρόωρες κάλπες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Αμετανόητος και αναξιόπιστος» είναι κατά τη ΝΔ ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος, όπως λένε, άφησε τον κ. Βενιζέλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, προκειμένου να μείνει και πάλι εκτός «κάδρου», ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη συζήτηση των δυο ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος: «Το πρόβλημα είσαι εσύ και η κυβέρνησή σου» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας και πάλι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που αργότερα οδήγησε τον πρωθυπουργό να καυτηριάσει την αρνητική, όπως την περιέγραψε, στάση της Λ. Συγγρού στις κυβερνητικές προσπάθειες για συναίνεση.

Οι εξετάσεις, πάντως, του κ. Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους μας δόθηκαν και χθες με το «ναι» της ΝΔ στο αίτημα της κυβέρνησης για επίσπευση συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, καθώς αργά το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Όλι Ρεν για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δεχθεί αφόρητες πιέσεις και από τον Φινλανδό αξιωματούχο να στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Είναι αυτό η βάση για ευρύτερη συναίνεση στα θέματα της οικονομίας; Κατηγορηματικά στη Λ. Συγγρού απαντούν «όχι» και προς επίρρωση αυτού, ο κ. Σαμαράς έπειτα από μία μακρά σύσκεψη με τους συνεργάτες του έδωσε εντολή στον Γ. Μιχελάκη να δηλώσει πως η ΝΔ δεν διαφωνεί με το «διαδικαστικό» αυτό θέμα, επαναφέροντας, όμως, με μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για εκλογές. Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Η ΝΔ απορρίπτει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι πριν από λίγο καιρό δέχθηκε την πρόταση Σαμαρά για αναστολή του «Πόθεν Έσχες» στην κατοικία και τώρα έρχεται να επιβάλει νέο έκτακτο μέτρο για τη στέγη.

Παράλληλα, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά σχολίασαν με δεικτικό τρόπο την έκκληση Βενιζέλου προς τον εφοπλιστικό κόσμο να «βάλει πλάτη» από τη στιγμή που, όπως λένε, η ίδια η κυβέρνηση έχει αρνηθεί το αίτημα για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, διώχνοντας έτσι και άλλες «σημαίες» στο εξωτερικό.

Real.gr

1 σχόλιο:

  1. Σαμαράς προς Παπανδρέου: «Φύγε, εσύ είσαι το πρόβλημα»

    Αμ, εσύ να δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.