Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Άνθρωποι & ποντίκια

Τριάντα αλλοδαποί τρυπώνουν τη νύχτα κάτω από τη γέφυρα του Νέδοντα, ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ την ημέρα καθαρίζουν αυτοκίνητα στα φανάρια

Το δικό τους καταφύγιο είχαν δημιουργήσει περίπου 30 αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα, κάτω από το σκεπαστό τμήμα, στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών.
Ένα χαρτόνι το στρώμα τους και σκεύη του «σπιτικού» τους, ό,τι είχαν μαζέψει από σκουπίδια.
Όσο για φαγητό, ελάχιστο και όταν υπάρχει, ..........

ενώ προμηθεύονταν νερό σε μπουκάλια απ’ όπου μπορούσαν. Όλη την ημέρα βρίσκονται στα φανάρια, κάτω από τον ήλιο, για λίγα ευρώ.
Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με πολλούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τη ζωή τους, σε περίπτωση που ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι…

Η υπόγεια ζωή

Χθες το πρωί, κατεβαίνοντας τα μέλη του συνεργείου του Δήμου Καλαμάτας στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα για να την καθαρίσουν εν όψει χειμώνα, βρήκαν αυτοσχέδια κρεβάτια και κουζίνες να συγκροτούν ένα «υπαίθριο» σπίτι με πολλούς ενοίκους.
Περίπου 30 άτομα «κατοικούν» μόνιμα κάτω από τη γέφυρα. Οι περισσότεροι μένουν μήνες εκεί. Πάνω από τη γέφυρα δεν μπορούσες να διακρίνεις κάτι. Όταν κατέβαινες στην κοίτη και πλησίαζες αρκετά, κάτι άρχιζες να βλέπεις.

Μεγάλα χαρτόνια είχαν αναλάβει το ρόλο στρώματος. Κάποιοι είχαν να στρώσουν ένα σεντόνι, κάποιοι άλλοι όχι. Άλλοι είχαν ένα μαξιλάρι κι άλλοι τα ρούχα τους για προσκέφαλο.
Κατσαρόλες και βασικά κουζινικά, όπως μας είπαν, έχουν βρει κυρίως στους κάδους απορριμμάτων. Ένα παλιό πετρογκάζ εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων για φαγητό. Λίγοι διαθέτουν και καμινέτο.

Τα σίδερα που εξέχουν στο επάνω μέρος του σκεπαστού τμήματος της γέφυρας είχαν αναλάβει ρόλο κρεμάστρας και στερέωσης σκοινιών για τα «πλυμένα».
Δίπλα από κάθε χαρτόνι – κρεβάτι, τα εργαλεία της δουλειάς τους: ένας κουβάς και το καθαριστικό τζαμιών αυτοκινήτων.
«Δεν έχουμε να φάμε τις περισσότερες ημέρες», έλεγαν οι λίγοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο πρόχειρο σπιτικό τους, ωστόσο δε δίστασαν κάποιοι να μας δείξουν τις μισοάδειες κατσαρόλες και να μας προσκαλέσουν, αν θέλουμε, να φάμε.

Φόβος τους είναι μην τους διώξουν, γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
Κάποιοι που έχουν έρθει από την Αθήνα τονίζουν ότι εκεί τα πράγματα είναι επικίνδυνα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες είναι άσχημες, αφού όλη την ημέρα προσπαθούν να κερδίσουν κάποια χρήματα στα φανάρια και το σύνηθες μεροκάματό τους είναι 4-5 ευρώ.

Λήψη μέτρων

Η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ζήτησε από τους αλλοδαπούς να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το σημείο, αφού, εκτός από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος και για τη ζωή τους, αν ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες συνέδραμαν στην επιχείρηση του Δήμου, όπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Αθανασόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους κάτω από τη γέφυρα είναι άθλιες και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μεγάλος: «Δε γνωρίζουμε τι αρρώστιες μπορεί να έχουν και πού θα πάνε μετά από εδώ. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς. Οι δε προσπάθειες και της Αστυνομίας πρέπει να ενταθούν, διότι τώρα πολλοί αλλοδαποί φεύγουν από την Αθήνα και καταλήγουν στις περιφερειακές πόλεις. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι, το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα».

Σε δηλώσεις του, χθες το μεσημέρι, κατά την τακτική του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σχολίασε: «Κάτω από το ποτάμι, στο σκεπασμένο τμήμα του, υπάρχει μία κατάσταση η οποία δε μας τιμά ως ανθρώπους. Είναι το αποτέλεσμα της λαθρομετανάστευσης. Δεκάδες συνάνθρωποί μας από διάφορες χώρες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διαμένουν σε συνθήκες αθλιότητας. Είναι ο κόσμος που βλέπουμε που ζητιανεύει στα φανάρια.
Βεβαίως, από την κατάσταση αυτή υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλειά τους. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο και μια νεροποντή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και άσχημες καταστάσεις στους διαμένοντες εκεί.

Λυπούμαστε για όσα είδαμε και σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας για να βοηθήσει. Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα σε μία χώρα που κυριολεκτικά τα έχει κάνει θάλασσα στον τομέα της μετανάστευσης. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.