Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Κουτρουμάνης: Γρηγορότερη και πιο αντικειμενική αξιολόγηση αναπήρων

Σε λειτουργία έχουν τεθεί από την 1η Σεπτεμβρίου τα 45 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και ήδη εξετάζονται οι πρώτες 3.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος ........

Κουτρουμάνης στην ειδική επιτροπή της Βουλής, μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία αξιολόγησης αναπήρων θα είναι πιο γρήγορη, αντικειμενική και με κανόνες απόλυτης διαφάνειας, καθώς θα έχουν προστεθεί άλλα 15 κέντρα, ενώ οι 400 πιστοποιημένοι γιατροί, με τους οποίους είναι σήμερα επανδρωμένα, θα έχουν φθάσει στους 1.000.

Ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος με τις μόνιμες αναπηρίες, ο οποίος μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 10 παθήσεις και κάλεσε κόμματα και φορείς να καταθέσουν προτάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μαζί με την επικαιροποίηση της λίστας να προχωρήσει και ο θεσμός της ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική αναπηρία είναι όρος απόλυτα αναγκαίος».

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου αναπήρων θα μπει τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που λειτουργούσε σε βάρος και των αναπήρων και του ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, για τις αναπηρικές συντάξεις «θα περιοριστεί ο χρόνος καθυστέρησης στις περίπου 40 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αξιολόγησης αντί έξι με οκτώ μήνες που ήταν μέχρι σήμερα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν θετικά στο να «καθαρίσει» η λίστα από τους «μαϊμού ανάπηρους», επισημαίνοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τη γενική περικοπή των αναπηρικών συντάξεων.

Θετική χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΚΕΠΑ, ιδιαίτερα, όπως είπε, «σε εποχές οξύτατης κοινωνικής κρίσης», ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια η λίστα με τις ανίατες παθήσεις, αλλά και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε ακριτικές περιοχές.

Για «μνημονιακή λογική» έκαναν λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους «μαϊμού» ανάπηρους για να περικόψει τις συντάξεις αυτών που πραγματικά είναι ανάπηροι.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Πολατίδης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι πραγματικά ανάπηροι, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης επεσήμανε ότι δεν μπορεί κάποιοι να ευνοούνται είτε επειδή είναι κοντά στους μηχανισμούς είτε επειδή λαδώνουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.