Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Προτάσεις για την Αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα από τον Γιώργο Καραμπάτο.

Επιστολή με προτάσεις προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη απέστειλε ο πρόφρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζει τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα μακροσκελή, πολύπλοκο, δύσχρηστο και απαρχαιωμένο, και καταλήγει στο ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Αναλυτικά η επιστολή Καραμπάτου στον Μ. Χρυσοχοϊδη αναφέρει: .......


Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας αναφορικά με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα, που, κατά κοινή ομολογία, είναι εξαιρετικά μακροσκελής, πολύπλοκος, δύσχρηστος και απαρχαιωμένος. Πρόκειται για ένα αντιλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντάχθηκε το 1946, ενώ οι υποτιθέμενες βελτιώσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα ουσιαστικά επιβλήθηκαν στην πλειοψηφία τους από τις συντεχνίες, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες επιχειρηματίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Δεδομένου, ότι με αφορμή την κρίση διανύουμε μια εποχή μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες έχουν άλλωστε καθυστερήσει δραματικά επί πολλά έτη, θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να καταργηθεί ο ισχύων κώδικας και να αντικατασταθεί από ένα ολιγοσέλιδο, απλό και κατανοητό κείμενο-πλαίσιο, που θα συμπληρώνεται όταν και εφόσον χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπίστωσε ότι οι Αγορανομικοί Κώδικες είναι πρόσφατοι, σαφείς και απολύτως προσαρμοσμένοι στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, στον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα στη Γαλλία, οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα από τον ανταγωνισμό, ενώ με σαφείς διατάξεις του 1999 ορίζονται η ενημέρωση του καταναλωτή, η ρύθμιση της τιμής μονάδας και απαγορεύονται καταχρηστικές ανταγωνιστικές πρακτικές καθώς και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Καθορίζονται επίσης με ιδιαίτερα σαφή τρόπο οι κανόνες υγιεινής τροφίμων, του εξοπλισμού, των χώρων παρασκευής και συντήρησής τους, η τροφοδοσία νερού, η υγιεινή και καταλληλότητα των χώρων, η αποκομιδή απορριμμάτων, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα, τα ωράρια, η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ σαφώς ορίζεται η υποχρέωση του επιχειρηματία να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των τροφίμων, καθαρισμό απολύμανση κ.λπ. αλλά και να ενημερώνει το προσωπικό ώστε να τηρούνται οι διατάξεις.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στην Γαλλία, για την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης εστιατορίου (η οποία χορηγείται δωρεάν), προϋπόθεση είναι η κατάρτιση του αιτούντος επιχειρηματία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης μέσω 3μερου σεμιναρίου, το οποίο στην Ελλάδα μπορεί να οργανώνεται από τα Επιμελητήρια με τη συμμετοχή πιστοποιημένων ΚΕΚ. Το πρόγραμμα αυτό ενημερώνει, μεταξύ άλλων, τον επιχειρηματία για την προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της μέθης, τη νομοθεσία περί ναρκωτικών, την καταπολέμηση ηχορύπανσης, την αισθητική των χώρων, την αποφυγή διοικητικών κωλυμάτων κ.λπ.

Επίσης, με συγκεκριμένες διατάξεις ενθαρρύνονται καινοτόμες εμπορικές πρακτικές οι οποίες λειτουργούν προς το συμφέρον και των καταναλωτών και των τοπικών οικονομιών, όπως π.χ. η έκθεση και πώληση τοπικών προϊόντων από τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου θεωρούνται παράνομες και μηνύονται.

Κύριε Υπουργέ,
Η βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Οικονομίας μας γενικότερα, έχει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση, την ύπαρξη απλού, σύγχρονου και κατανοητού θεσμικού πλαισίου, το οποίο να μπορεί αφενός να εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις και αφετέρου η εφαρμογή του να ελέγχεται από την Πολιτεία έτσι ώστε να παρέχει πλήρη προστασία στον καταναλωτή. Επιβάλλεται προς τούτο, η πλήρης αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα και της όλης αντίληψης, που τον διέπει. Στο πλαίσιο αυτό και με την επιθυμία να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σας αναφέραμε ενδεικτικά παραδείγματα για τα ισχύοντα στη Γαλλία και παραμένουμε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου σας για την παροχή λεπτομερέστερων σχετικών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.