Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Οικονόμου σε Νάντια «Ψάχνουμε λύση για το ΦΠΑ των ακάλυπτων επιταγών»

Με την υπ’ αριθμόν 21036/01-08-11 ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, η βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, είχε θέσει το ζήτημα της αδυναμίας επιστροφής ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον φορολογούμενο, σε περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι «με νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του προωθούμενου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της προείσπραξης του ΦΠΑ από τις ακάλυπτες επιταγές, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκαταβάλλουν στο δημόσιο τον φόρο επιταγών που τελικά δεν εισπράττουν».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου είχε ..........

προειδοποιήσει ότι «η ανοδική πορεία του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, αλλά και η αύξηση του συνόλου του ποσού τους που ανέρχεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το 2011, αναγάγει την υπόθεση των ακάλυπτων επιταγών σε μείζον πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αφορά όλο τον επιχειρηματικό, και όχι μόνο, κόσμο».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου στην απάντησή του παραδέχεται ότι «με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν είναι δυνατή η επιστροφή ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον υποκείμενο στο φόρο στην περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη». Σημειώνει όμως ότι «στον υποκείμενο στο φόρο παρέχεται η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού για το οποίο εκδόθηκε η ακάλυπτη επιταγή (με αμφίβολο, όμως, αποτέλεσμα)».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, «η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα έκπτωσης των προβλέψεων για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογική τους επιβάρυνση ως αντιστάθμισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.