Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

5,8% η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Πλήρες πολιτικό, οικονοµικό και κοινωνικό αδιέξοδο καταγράφει η νέα δηµοσκόπηση της Alco, καθώς φουντώνουν τα σενάρια συντεταγµένης χρεοκοπίας παρά τα σκληρά µέτρα περικοπών µισθών, συντάξεων και υπερφορολόγησης των εισοδηµάτων. Η κοινή γνώµη, που στην αρχή της προσπάθειας ήταν ανεκτική και δέχτηκε σχεδόν αδιαµαρτύρητα το µνηµόνιο µε την τρόικα, τώρα δείχνει πως ξεπέρασε τα όριά της.

Οι εκτιµήσεις για τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ........

εξαιρετικά αρνητικές και µέσα σε έναν µήνα (από την προηγούµενη δηµοσκόπηση που έγινε στο τέλος Αυγούστου) σχεδόν διπλασιάστηκαν εκείνοι που ζητούν εκλογές. Οι πολίτες αντιλαµβάνονται ότι τα µέτρα είναι αναποτελεσµατικά, αν και επώδυνα, ενώ πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τις δυνάµεις για να επιβάλει την εφαρµογή των αποφάσεων και των εντολών της τρόικας.

Σε γενικές γραµµές, 8 στους 10 Ελληνες πιστεύουν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν µπορεί πλέον να βγάλει τη χώρα από την οικονοµική και κοινωνική κρίση (80%), δεν έκανε όσα πρέπει για να αναστραφεί η πορεία της χώρας και να µην χρειαστούν νέα µέτρα (82%) και ότι τελικά πήγαν χαµένες οι θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός τους τελευταίους 12 µήνες (79%). Επίσης, το 91% θεωρεί άδικα τα νέα µέτρα που ανακοινώθηκαν!

Στην πρόθεση ψήφου η κυβερνητική παράταξη καταγράφει αρνητικό ιστορικό ρεκόρ και βρίσκεται µόλις στο 15,5%, ενώ η συσπείρωση της κοµµατικής βάσης βρίσκεται στο 37,5% και το 22,8% από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 τώρα µετακινείται αριστερά και δεξιά. Οι περισσότερες απώλειες σηµειώνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (4,2%), τη Δηµοκρατική Αριστερά (3,9%), αλλά και τον ΛΑΟΣ (3,4%).

Η διαφορά µε τη Νέα Δηµοκρατία βρίσκεται σήµερα στην υψηλότερη τιµή της (5,8%) και όταν γίνεται αναγωγή επί των εγκύρων φτάνει στο 8%! Η αξιωµατική αντιπολίτευση ανεβαίνει βήµα-βήµα, αλλά ακόµη δεν έχει αποκτήσει τη δυναµική που θα της εξασφαλίσει την αυτοδυναµία αν γίνουν εκλογές την επόµενη Κυριακή. Η παρουσία του Αντώνη Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη βοήθησε, αλλά ενδεχοµένως όχι όσο θα περίµεναν στο επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού. Η συσπείρωση µειώθηκε ελαφρά και οι διαρροές προς ΛΑΟΣ και Δηµοκρατική Συµµαχία βρίσκονται αντίστοιχα στο 4,1% και το 6,3%.

Το αδιέξοδο του πολιτικού συστήµατος όµως είναι ορατό. Το 36% του εκλογικού σώµατος, παρά την πίεση που δέχεται, δεν στηρίζει κανένα κόµµα και προσανατολίζεται στην αποχή (17%) ή το λευκό (10,4%). Το κόµµατα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ.) βρίσκονται σε σταθερή άνοδο. Αξιόλογη δυναµική φαίνεται να αναπτύσσει ο Αλέξης Τσίπρας, που ξεπέρασε γρήγορα τη διάσπαση.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική εισόδου στη Βουλή του Φώτη Κουβέλη, των Οικολόγων, ίσως και της Ντόρας Μπακογιάννη, δεν δίνει σήµερα προοπτική αυτοδυναµίας στο πρώτο κόµµα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δείχνει να διατηρεί σταθερή θέση στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Τα νέα σκληρά µέτρα και τα κυοφορούµενα σενάρια χρεοκοπίας επιτείνουν την αίσθηση του πολιτικού αδιέξοδου, από τη στιγµή µάλιστα που δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συνεργασίας πριν από τις εκλογές. Ετσι εκείνοι που ζητούν κάλπες είναι τώρα το 40%, ενώ πριν από έναν µήνα ήταν το 25%.

Ισως πρόκειται και για έναν τρόπο πίεσης προς τους πολιτικούς να πάνε σε πολυκοµµατικά κυβερνητικά σχήµατα. Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα αντιµετώπιζε καλύτερα την κρίση;», το 29% απαντά «οικουµενική», το 22% «προσωπικοτήτων», προφανώς µε τη στήριξη περισσότερων των δύο κοµµάτων, µόνο το 8% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., 11% αυτοδύναµη Ν.Δ. και 6% επιµένει στο αυτοδύναµο ΠΑΣΟΚ. Το 22% της «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» δείχνει και τη γενικότερη χρεοκοπία του πολιτικού συστήµατος.

Οσον αφορά στην ψυχολογία των πολιτών, αυτή βρίσκεται κάτω του µηδενός - µε άµεσες επιπτώσεις στην αγορά και την οικονοµία συνολικότερα. Το 60% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του τους επόµενους 6 µήνες. Το 57% δεν πιστεύει ότι θα αποφύγουµε τελικά τη χρεοκοπία και το 76% αισθάνεται ταπείνωση, καθώς διαπιστώνει πως χάθηκε σηµαντικό τµήµα της εθνικής κυριαρχίας µε την τρόικα σε ρόλο κυβέρνησης και τους «υπαλλήλους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ να επιβάλλουν τις απόψεις τους και να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο η µεγάλη πλειοψηφία (το 59%) βρίσκεται σταθερά προσανατολισµένη στο ευρώ και µόνο ένα 17% θεωρεί πως η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην επιστροφή της δραχµής.

1 σχόλιο:

  1. ΤΩΡΑ ΘΑ ΘΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ ,ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΣΤΑΖΕ ΧΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ,ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ..
    ΡΕ ΔΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.