Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Tσιγαρόσημο σε κέντρα διασκέδασης

Στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνα διαμορφώνεται το «τσιγαρόσημο».

Το ποσό αφορά κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών, με ζωντανή μουσική. Το «τσιγαρόσημο» θα έχει ισχύ για ένα έτος, ενώ οι χώροι καπνιζόντων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το μισό εμβαδόν των καταστημάτων.

Τα παραπάνω προβλέπει κοινή απόφαση των ...........

υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού κ. Χάρη Καστανίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Παύλου Γερουλάνου. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το δικαίωμα χώρων καπνιζόντων και στα μικρότερα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Η απόφαση φέρει τον τίτλο «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης με μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων» και προβλέπει τα εξής:

Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το ένα δεύτερο των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κύριοι και βοηθητικοί χώροι του καταστήματος.
Να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους των μη καπνιζόντων, με κατάλληλη σήμανση. Στους λοιπούς χώρους των κέντρων διασκέδασης, με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών και των καζίνων θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Η υποβολή της αίτησης-δήλωσης απόδοσης του ετήσιου τέλους χώρων καπνιζόντων μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά, με την καταβολή του τέλους στις τράπεζες, είτε αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ. Η δημιουργία χώρου καπνιζόντων αποδεικνύεται με την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους. Η χρήση χώρου καπνιζόντων έχει ισχύ για ένα έτος και ανανεώνεται για κάθε έτος μετά τη λήξη της.

Για το πρώτο έτος εφαρμογής της απόφασης ο χρόνος καταβολής του ειδικού τέλους ορίζεται έως την 30ή Νοεμβρίου 2011. Για κάθε έτος ανανέωσης το ειδικό τέλος καταβάλλεται έως την 31η Μαΐου του έτους και ο υπόχρεος οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο από τις ελεγκτικές αρχές.

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Περιμένουν 40 εκατ. ευρώ


Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσει το μέτρο έως το τέλος του 2011.

Για ένα κατάστημα με εμβαδόν 301 τετραγωνικά, στο οποίο θα λειτουργεί χώρος καπνιζόντων στο 50% του εμβαδού, το «τσιγαρόσημο» θα φτάνει τις 30.100 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι μεγάλο και - στην περίπτωση που το δικαίωμα επεκταθεί και στα μικρότερα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική-το σχετικό έσοδο θα αυξηθεί ανάλογα.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ειδικού τέλους, παύει και η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων. Για τους λοιπούς χώρους, ισχύει ό,τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 104720/2010 για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Το ειδικό τέλος ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εμβαδού του χώρου καπνιζόντων και καταβάλλεται σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.