Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Εφορία προειδοποιεί και απειλεί. Τελεσίγραφο για ληξιπρόθεσμα

Με κατασχέσεις και Αυτόφωρο απειλεί η Εφορία 900.000 φορολογουμένους που χρωστούν

Προθεσμία δεκαπέντε ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη 41 δισ. ευρώ προειδοποιώντας ότι, αν στο μεσοδιάστημα δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, από τον Σεπτέμβριο επιστρατεύονται κατασχέσεις για τους οφειλέτες μικροποσών και Αυτόφωρο για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.

Στα ραβασάκια της Εφορίας που άρχισαν να φτάνουν ακόμα και σε όσους χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 ευρώ, κατ' εφαρμογήν της εγκυκλίου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, οι διατυπώσεις είναι τυπικές και οι απειλές εύσχημες.
«Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις ...........

σχετικές προσκλήσεις μας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο, πριν από κάθε ενέργειά μας προς αυτήν την κατεύθυνση, να σας καλέσουμε και πάλι για την τακτοποίηση των παρακάτω οφειλών σας μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής.

Οι ληξιπρόθεσμες δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Οι προσαυξήσεις έχουν υπολογιστεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται και αναφορά στη δυνατότητα του οφειλέτη να υπαχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Η προθεσμία των 15 ημερών είναι η τελευταία που θα δοθεί, προειδοποιούν από το υπουργείο Οικονομικών, αν και παραδοσιακά υπάρχει μια ελαστικότητα ολίγων ημερών πριν κοινοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις ακινήτων και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων. Με αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν όσοι χρωστούν έως 150.000 ευρώ, διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Σεπτέμβριο έρχεται Αυτόφωρο και φυλακή, καθώς η σχετική διάταξη νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου. «Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουν τα κρατητήρια με οφειλέτες, αλλά να εισπράξουμε τα χρωστούμενα», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Και ιδιώτες στο σαφάρι.

Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη λογιστών, ελεγκτικών εταιρειών και δικηγόρων, οι οποίοι θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των χρεών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα γκισέ της Εφορίας. Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην πόρτα της Εφορίας.
Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Ολοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.