Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Γερμανική «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα

Για γερμανική επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα με επίκεντρο τους τομείς της ενέργειας του τουρισμού και της βιομηχανίας έκανε λόγο ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο .........

Γερμανός υφυπουργός εστίασε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα «μέσω της αξιοποίησης του λανθάνοντος δυναμικού της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά και στις δυνατότητες ενίσχυσής τους μέσω της συνεργασίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κυρίως ιδιωτικών τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κάπφερερ, στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια χορηγούν ρευστό.

«Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα στην Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ όπως είπε ο κ. Κάπφερερ εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών (φορολογικά κίνητρα, κ.α.), γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά για την μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι βασικοί πυλώνες της ελληνογερμανικής συνεργασίας είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.