Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πηγαδούλι Κυπαρισσίας Ονειρική μουσική βραδιά με τη Δώρα Λουίζου!

Ονειρική μουσική βραδιά έζησαν κάτοικοι της γειτονιάς και της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, την Παρασκευή στο Πηγαδούλι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας»!

Νέα, όμορφη και γλυκύτατη η Δώρα Λουίζου, με κρυστάλλινη φωνή που ξεχωρίζει και συνεγείρει, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, γαληνεύοντας την ψυχή και ταξιδεύοντας το νου και τις αισθήσεις!

Η Δώρα ήταν εμφανώς συγκινημένη αλλά και .............

χαρούμενη για την παρουσία της, αφού κατάγεται από την Κυπαρισσία και έχει πολλές όμορφες αναμνήσεις από τη γειτονιά, όπου κατοικούν η γιαγιά και ο παππούς της. Στα μαθητικά της χρόνια περνούσε εκεί τις σχολικές διακοπές, ενώ, παρά τις αυξημένες της υποχρεώσεις, επισκέπτεται συχνά και με κάθε ευκαιρία την Κυπαρισσία που αγαπάει!

Στη συνέχεια έπαιξε την κιθάρα του και τραγούδησε ο Δημήτρης Σφαλτός, νέος και ταλαντούχος. Μαζί τους στο πιάνο, στη μουσική αυτή περιπλάνηση, ήταν ο Μπάμπης Δέδες.

Πραγματικά, η παρουσία των παιδιών, με τις ερμηνείες και τη μουσική τους, ήταν εντυπωσιακή και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι σιγοτραγουδούσαν και στο τέλος κάθε τραγουδιού χειροκροτούσαν θερμά!

Με το φως των κεριών, στο καλντερίμι και την αρχαία βρύση (κρήνη Πηγαδούλια, όπως είναι γνωστή από τους αρχαιολόγους), με το γάργαρο νεράκι να τρέχει ακόμη, άνθρωποι κάθε ηλικίας απόλαυσαν τη βραδιά ταξιδεύοντας αλλού και αλλιώς. Ξύπνησαν μέσα τους και ξαναζωντάνεψαν όμορφες θύμησες αλλοτινών εποχών, χρόνων παλιότερων. Μπορεί και τότε να υπήρχαν προβλήματα στην καθημερινότητα και τη ζωή τους, αλλά είχαν τη δική τους ομορφιά, τη δική τους γλύκα. Ήταν «άλλες» εποχές. Είχαν αγνότητα, αθωότητα, ζεστασιά! Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν την παλιά τους γειτονιά, με τις βραδιές που περνούσαν όλοι μαζί στην αρχαία βρύση, στο καλντερίμι, στα σκαλάκια για την εκκλησία «Εισόδια της Θεοτόκου» και στον «Κήπο του Δεσπότη», απέναντι από την εκκλησία, ενώ οι νεότεροι τα ατελείωτα παιχνίδια στα ανέμελα παιδικά τους χρόνια και τα πρώτα καρδιοχτύπια στα σκαλάκια, τον Κήπο και τα μικρά δρομάκια της γειτονιάς, με τα φλερτ και τα πειράγματα!

Όσοι, δε, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Πηγαδούλι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όμορφη αυτή γωνιά της Παλιάς Πόλης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως οι ομορφιές της είναι πολλές και παντού, σε κάθε γωνιά της!

Αρχαία κρήνη

Η αρχαία κρήνη Πηγαδούλια, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από μελέτες και έρευνες αρχαιολόγων και ιστορικών, υπάρχει εκεί προεπαναστατικά και θεωρείται πως ίσως είναι και η πιο παλιά κρήνη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, τεσσάρων - πέντε αιώνων, αφού ο «Πούρκος», όπως λέγεται η περιοχή κάτω από το Κάστρο, είναι η πιο παλιά γειτονιά της πόλης!

Απέναντι από την εκκλησία των Εισοδίων, στέκει ακόμα όρθια η επιβλητική πετρόχτιστη πύλη, με ογκόλιθους σμιλευμένους στο χέρι, και την εγχάρακτη χρονολογία «1787 ΦΛΕΒΑΡΙΟΥ 4», κατάλοιπο της παρουσίας των Ενετών (1685-1715) στην πόλη!

Τζίμα Ιμιρζιάδη

Η πρόεδρος του «Προγράμματος» Τζίμα Ιμιρζιάδη, μιλώντας στο «Θ» για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μουσικής βραδιάς στο Πηγαδούλι, σημείωσε: «Οργανώσαμε τη μουσική βραδιά στο Πηγαδούλι, το οποίο είναι μια αρχαία βρύση στην πιο παλιά γειτονιά της πόλης, κάτω από το Κάστρο, με στόχο να γνωρίσουμε στον πολύ κόσμο και αυτή τη γωνιά της Παλιάς Πόλης. Δεδομένου ότι η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη μνημεία, δεν είναι μόνο η Αγία Τριάδα, το Κάστρο και η πλατεία. Έχει πάρα πολλές όμορφες γωνιές και ο στόχος μας ήταν να γνωρίσει ο κόσμος αυτή την ωραία γωνιά, να την αγαπήσει, με όλες τις δυσκολίες που έχει μια εκδήλωση να στηθεί σε έναν τέτοιο χώρο, και να κατανοήσει ότι το να ζήσεις μέσα σε μια παλιά πόλη χρειάζεται κάποιες θυσίες, κάποιες υποχωρήσεις, αλλά με καλή θέληση όλα ξεπερνιούνται. Ήταν μια μαγική βραδιά. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. Γεμίσαμε κεριά τη βρύση και τα πεζούλια, βάλαμε πυρσούς στο καλντερίμι, η μουσική ήταν πολύ ωραία. Προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο αυτή την ανάγκη, να αγαπήσει την Παλιά Πόλη.

Σε όσους ρώτησαν γιατί δεν κάναμε την εκδήλωση στον “Κήπο”, απάντησα πως ο Κήπος είναι υπέροχος, αλλά Κήποι υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα, το Πηγαδούλι είναι ένα και μοναδικό!».

Και τόνισε ακόμη: «Αξίζει να αγαπήσουμε την Παλιά Πόλη, με τις όμορφες γωνιές της, γιατί η αγάπη, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, όλα τα υπομένει και όλα τα καταφέρνει! Αν αγαπήσουμε την πόλη μας, θα μπορέσουμε να τη σώσουμε, γιατί υπάρχει ακόμη καιρός».

Δώρα Λουίζου

Η Δώρα Λουίζου ανέφερε στο «Θ» για την παρουσία της: «Ήταν μια πρόταση της προέδρου του “Προγράμματος”, κυρίας Τζίμας Ιμιρζιάδη. Με ενθουσίασε η ιδέα και η πρωτοβουλία και ως παιδί της Κυπαρισσίας, που έχω μεγαλώσει εδώ και έρχομαι ακόμα πολύ συχνά, θεώρησα τιμή μου να συμμετάσχω και να τραγουδήσω για αυτή τη βραδιά».

Αναφερόμενη στις αναμνήσεις της από τη γειτονιά, είπε: «Το Πηγαδούλι είναι η γειτονιά, το μέρος που μεγάλωσα. Εδώ έκανα ποδήλατο πρώτη φορά, εδώ παίζαμε, εδώ ερωτεύτηκα πρώτη φορά! Αγαπάμε την Κυπαρισσία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πόλη μας!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.