Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Όχι στην κατάργηση του ΕΘΙΑΓΕ της Καλαμάτας από τον Γιώργο Καραμπάτο

Την έντονη αντίδραση του στην κατάργηση του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας αλλα και για το εργαστήριο Ελαιολάδου και την ίδρυση του στην Τρίπολη εξέφρασε με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλαμάτας Γιώργος Καραμπάτος.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει: ..........


Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιθυμούμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την απόφαση κατάργησης του Ινστιτούτου του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας και την ίδρυση άλλου στην Τρίπολη -έδρα της Περιφέρειας- και του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.
Η παραγωγή ελαιολάδου της Μεσσηνίας σε ποιότητα και ποσότητα είναι γνωστή και αυτή αποτελεί τον κύριο λόγο ίδρυσης του Ινστιτούτου στη Μεσσηνία, όπου υφίσταται διαρκώς ανάγκη έρευνας για την διατήρηση και επαύξηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της παραγωγής εξαιρετικά ποιοτικού ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα δεν συντρέχει για την Αρκαδία, ενώ η λογική της κατάργησης μιας ερευνητικής μονάδας σε παραγωγική λειτουργία, που μάλιστα αναμένει την εγκεκριμένη πίστωση για να βελτιώσει τη λειτουργία και τις υποδομές της, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα εκ του μηδενός, είναι ακατανόητη.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η νοοτροπία, που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση: αν συγκεντρώνουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και τις δομές στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας (όπου, ούτως ή άλλως, εδρεύσει η Διοίκησή της), θα πρέπει να ξεχάσουμε την ανάπτυξη των άλλων περιοχών της, και όχι μόνο τη μελλοντική ανάπτυξη…. Γιατί τέτοιες αποφάσεις ουσιαστικά ναρκοθετούν όσα μακροχρόνια και με κόπο έχει πετύχει η κάθε περιοχή της Περιφέρειας, βασιζόμενη στους πόρους και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και οδηγούν σε μια υδροκέφαλη έδρα, που απομυζά και νεκρώνει την περιφέρειά της.

Επειδή η προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για μια Πελοπόννησο «Τοσκάνη της Ελλάδας», όχι μόνο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία το Ινστιτούτο και το Εργαστήριο Ελαιολάδου αλλά θα πρέπει να αποτελέσει “αιχμή του δόρατος” για ολόκληρη την Πελοπόννησο και προς τούτο είναι αναγκαίο να στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες που θα βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.