Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Έρχεται καύσωνας - Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Καύσωνας-εξπρές αναμένεται αυτή την εβδομάδα, με τον υδράργυρο την Τρίτη να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς.

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός προβλέπεται αίθριος και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από .........

23 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο θα φτάσει τους 35 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως 4 μποφόρ.

Σε Μακεδονία και Θράκη οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά κατά διαστήματα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, οι άνεμοι θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες μέχρι 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 36.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται άνεμοι έντασης 4 με 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία στα Δωδεκάνησα δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά τόπους θα αγγίξει τους 36 βαθμούς.

Την Τρίτη το θερμόμετρο θα δείξει 39 ακόμη και 40 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ στο Αιγαίο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς.

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει από την Τετάρτη, με καταιγίδες στα βόρεια και ανέμους 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα κυμανθεί από 34 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια από 37 έως 39 βαθμούς.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σημαντική πτώση, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ.

Πώς να προφυλαχτείτε από τον καύσωνα

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ:

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.

-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, και φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα.

-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά.

-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

-Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.

-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.