Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«Πρωταθλήτριες» στη διαφθορά εφορίες και πολεοδομίες

Φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και αδυναμίες του δημόσιου τομέα φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή που παραδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Κίνημα «δεν εισπράττω» στις εφορίες

Στάση… εισπράξεων πραγματοποιούν οι .......

εφορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, υπάρχουν εφορίες, οι οποίες αμελούν τη βεβαίωση χρηματικών καταλόγων που αφορούν είσπραξη χρεών, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη βεβαιωθέντων οφειλών, μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων ενώ υπάρχουν εκκρεμείς δηλώσεις φορολογίας και ΕΤΑΚ παλαιότερων ετών.

«Εχει διαπιστωθεί ότι οι ΔΟΥ όλης της επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση για το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί φτάνει στο 88,85% επί των προϋπολογισθέντων εσόδων για τη ΔΟΥ ΙΣΤ' Αθηνών, στο 94% για τη Χρυσούπολης, στο 91,5% για τη Β' Λάρισας, στο 78,98% για τη Γ' Λάρισας, στο 75,95% του Πύργου και στο 67,66% των εσόδων για τη ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Παράλληλα, βρέθηκαν 18.119 φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος παλαιότερων ετών, οι οποίες εκκρεμούν ακόμη για εκκαθάριση.

Μεταξύ αυτών 4.422 εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 2.000 στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενώ εκκρεμούν στις εφορίες Α' Ηρακλείου Κρήτης 1.900 δηλώσεις, Ζ' Θεσσαλονίκης 1.500, Δ' Πειραιά 1.100 και Α' Λάρισας 1.050.

Αντιστοίχως, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν προς επεξεργασία 7.165 δηλώσεις ΕΤΑΚ, όπως 1.709 στη ΔΟΥ Α' Ηρακλείου Κρήτης και 815 στη Ζ' Θεσσαλονίκης.

Επίσης, υπάρχει εκκρεμότητα στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ο έλεγχος έδειξε ότι σε όλες τις ΔΟΥ έχουν καταγράφει 114.625 αυτοκίνητα που δεν έχουν πληρώσει.

Οι «πρωταθλητές» της διαφθοράς

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση, στην κορυφή της κλίμακας διαφθοράς βρίσκονται οι εφορίες, οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας όπου το «φακελάκι» αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που έφτασαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε ποσοστό 34,8%, αφορούσαν την οικονομική διαχείριση, κατά 13,8% τα πολεδομικά θέματα και 9,8% τις υπηρεσίες υγείας.



Ωστόσο, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι είτε δεν τιμωρούνται και συνεχίζουν την εργασία τους είτε λαμβάνουν ποινές «χάδι». Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 2010 έπρεπε να υποβάλλει ενστάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων καθώς βρέθηκε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν... πούπουλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που περιγράφει η έκθεση, αποτελεί υπάλληλος της διεύθυνσης Πολεοδομίας στο Τμήμα Ελέγχου Αυθαιρέτων Κατασκευών. Ο υπάλληλος ζήτησε από εργολάβο οικοδομής να μεσολαβήσει προκειμένου να πάρει «φακελάκι» 6.000 ευρώ για να μην συντάξει έκθεση αυτοψίας και να μην υπολογίσει τα ανάλογα πρόστιμα, ως όφειλε. Τελικά, με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον υπάλληλο και ο επιθεωρητής υπέβαλε ένσταση.

Σε άλλη περίπτωση, ελεγκτής στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων χρησιμοποιούσε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, προκειμένου να επιστρέφει καθημερινά στο σπίτι του. Ακόμη, παραποιούσε τα δελτία κίνησης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί ακόμη και μετά την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από τον αρμόδιο επιθεωρητή. Επίσης, εξαιτίας της θέσης του και των γνωριμιών του στη ΔΟΥ υπέβαλε εικονικές φορολογικές δηλώσεις 4 προσώπων. Στον ελεγκτή επιβλήθηκε, τελικά, πρόστιμο με στέρηση των αποδοχών του για 3 μήνες.

Και στις εφορίες όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσαν ότι υπάλληλος εφορίας έλειπε από την εργασία τουλάχιστον 2 εβδομάδες κάθε μήνα και όταν εμφανιζόταν δεν συμπλήρωσε το 8ωρο. Τελικά, του επιβλήθηκε η πρόστιμο με στέρηση των αποδοχών του για 6 μήνες.

«Η ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων σε περιπτώσεις πειθαρχικών και ποινικών παραβάσεων έχει απογοητεύσει τους πολίτες και τους έχει αποθαρρύνει να προβαίνουν σε καταγγελίες, γιατί πιστεύουν ότι τελικά κανένας δεν θα τιμωρηθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Ολόκληρη η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εδώ

Real.gr

1 σχόλιο:

  1. με τις επιστροφες φπα τι γινεται ....ξεκαθαριστηκε καμια υποθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.