Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Του Γιάννη Πετσέλη

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με την χωρητικότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Έχουμε κατ επανάληψη τονίσει ότι η βασική αρχή λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου πλήθους κεραιών μέσα στην πόλη σε διάταξη κυψέλης, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών ταυτόχρονα. Η κάθε κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μέχρι 130 συνδρομητές. Εάν προσπαθήσουν λοιπόν 131 ο τελευταίος θα λάβει στην οθόνη του κινητού του το μήνυμα «Δίκτυο κατειλημμένο» και δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει.

Ανακοίνωση, λοιπόν, εξέδωσε η Ένωση Εταιρειών ............

Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) με αφορμή αναφορές σχετικά με προβλήματα στις κινητές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα, καθώς λογω της μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης καθώς και της εξαιρετικά αυξημένης τηλεπικοινωνιακής ζήτησης, προκλήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο περιορισμένης εμβελείας συμφόρηση στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ανακοίνωση της ΕΕΚΤ επισήμανε ότι η αρχιτεκτονική και ο τρόπος σχεδιασμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας διεθνώς παρέχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και προβλέπει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού χρηστών, με βάση την κίνηση σε ώρες αιχμής. Το προχθεσινό φαινόμενο τοπικής συμφόρησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυξημένη χρήση υπηρεσιών δεδομένων-όπως MMS και πρόσβαση στο διαδίκτυο- από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι υπηρεσίες αυτές καταλαμβάνουν αυξημένη χωρητικότητα στο δίκτυο κινητών επικοινωνιών, σε σύγκριση με τις υπηρεσίες φωνής, και απαιτούν ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των χρηστών.

Πάγιο πρόβλημα του κλάδου, και ειδικά στο δήμο της Αθήνας, αποτελεί το γεγονός ότι πολλές από τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λογω των περιορισμών και των ελλείψεων στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδοτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.