Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η ανακοίνωση του ΑΝΤ1 για το «Ezel»

Ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση των διαμαρτυριών αρκετών φορέων και πολιτών, εξαιτίας των σκηνών που διαδραματίζονται στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Κατά πολλούς η σαπουνόπερα περνάει μηνύματα στο κοινό, εκτός Τουρκίας κυρίως, που το αποπροσανατολίζουν από την ιστορική πραγματικότητα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σταθμού.

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει την τουρκική σειρά «Ezel» στον ΑΝΤ1 έστω μία φορά, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές την παρακολουθούν καθημερινά. Και διαρκώς αυξάνονται. Συγχρόνως περίπου 1,5 εκατομμύριο νέοι παρακολουθούν τη σειρά στο Web Tv, όπου έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Είναι ξεκάθαρο ότι η σειρά αυτή έχει γίνει αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παρακολουθούν επειδή προφανώς αναγνωρίζουν ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης του «Ezel» στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 είναι για την ψυχαγωγία του και όχι επειδή αδιαφορούν ή επικροτούν δήθεν τουρκικές προπαγάνδες. Σύμφωνα με το κανάλι του Αμαρουσίου, «η συγκεκριμένη παραγωγή ανήκει στο είδος της μυθοπλασίας, και όχι στο είδος του ντοκιμαντέρ ή του ριάλιτι. Το σενάριο της επικεντρώνεται στην προσωπική ιστορία ενός φανταστικού χαρακτήρα και δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο εθνικά ζητήματα. Η μοναδική αναφορά στην εθνοτική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων έγινε στα πρώτα επεισόδια της σειράς και για περιορισμένο χρόνο, μέσω ενός μικρού ρόλου (ενός Τουρκοκυπρίου που είχε ρόλο «κακού»). Και βέβαια ο ΑΝΤ1 προέβη σε διάφορες ενέργειες με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν αναφορές στα κατεχόμενα εδάφη και σε καμία περίπτωση δεν αδιαφόρησε».

Ωστόσο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα μυθοπλασίας, ο ΑΝΤ1 θεωρεί ότι «οι τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα από μόνες τους δεν μπορούν να θίξουν την εθνική ταυτότητα κανενός. Άλλωστε στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην πρώτη τουρκική παραγωγή που μεταδόθηκε από μεγάλο ελληνικό κανάλι, τα γυρίσματα είχαν πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, αλλά δεν τέθηκε κανένα ζήτημα προπαγάνδας, παρά την ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωγραφική θέση του νησιού αυτού. Και καλώς δεν τέθηκε ζήτημα, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα εθνικό ζήτημα, παρά μόνο στα μυαλά ορισμένων ατόμων που θέλουν να δημιουργούν δήθεν κρίσεις εκ του μη όντως και να τις χρησιμοποιούν για λόγους καθαρά εσωτερικής κατανάλωσης. Σε περίοδο ειρήνης, όταν δεν υπάρχουν συγκρουσιακά ζητήματα μεταξύ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, είναι λυπηρό κάποια άτομα να δημιουργούν τέτοιου είδους κλίμα, απλά και μόνο επειδή ένας παραγωγός επέλεξε μια τοποθεσία για να γυρίσει μια σειρά. Ωστόσο αυτά τα συγκεκριμένα άτομα δεν είναι η πλειονότητα του ελληνικού κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.