Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Έρχεται «πιστοποιητικό» για τα αυθαίρετα

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προωθούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα στην οποία θα περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση του νέου πιστοποιητικού πολεοδομικής νομιμότητας αλλά και κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.

Ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Σε ρύθμιση της αυθαίρετης δόμησης, .........

ώστε να εισπραχθούν σημαντικά ποσά, προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη εκφραστεί ανοιχτά υπέρ μιας ρύθμισης για τα αυθαίρετα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών και φαίνεται ότι τώρα από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος έχει τοποθετήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξαιρεί τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές, ενώ στο εξής μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα πάρουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, αφού πρώτα πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, η ρύθμιση του υπουργείου θα περιλαμβάνει τακτοποίηση στο ίδιο πλαίσιο με τους ημιυπαίθριους για χρονικό διάστημα 40 ετών.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα εφημερίδων θα γίνει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων. Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση σε περιπτώσεις που αφορούν παρανομίες και παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια. Σε αυτή την περίπτωση ανήκουν οι περισσότερες περιπτώσεις.

Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δυσκολότερες είναι οι προοπτικές για ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια. Στόχος του υπουργείου ίναι εφόσον πρέκειται για μικρούς οικισμούς να γίνει ένταξη στο σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνει τα εξής:

1) Καταργούνται οι πολεοδομίες με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα. Δεν θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων για τις οικοδομές.

2) Συστήνεται Σώμα Ορκωτών Μηχανικών το οποίο θα ελέγχει την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης της οικοδομής. Το Σώμα θα απαρτίζεται από ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα είναι και υπεύθυνοι, ώστε να χτίζεται μόνο ό,τι απεικονίζεται στην άδεια.

3) Θα συσταθούν υπηρεσίες υπεύθυνες για τη δόμηση όπου οι μηχανικοί θα υποβάλλουν τους φακέλους για την αδειοδότηση.

4) Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει τοπογραφικό του οικοπέδου και διάγραμμα κάλυψης. Βάσει αυτών, εντός δύο ή τριών ημερών, θα εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Στο επόμενο στάδιο θα υποβάλλονται οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις.

5) Θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης του φακέλου για αδειοδότηση ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.