Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Προστασία των κηπευτικών προϊόντων της Πελοποννήσου ζητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από το Κώστα Σκαναδαλίδη

Tην προστασία των κηπευτικών προϊόντων της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών που έχουν προκύψει από την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου με το βακτήριο Ε.Cο1i στη Γερμανία ζητά με παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Κώστα Σκανδαλίδη.

Αναλυτικά η επιστολή λέει:

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες των παραγωγών κηπευτικών της περιφέρειας Πελοποννήσου, για τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί, από το διατροφικό σκάνδαλο με το βακτήριο Ε.Cο1i στη Γερμανία.

Πράγματι ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση όλων των κηπευτικών και την έντονη φημολογία, έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και το πάγωμα των εξαγωγών.
Μάλιστα οφείλω να τονίσω ότι η χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκε το διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία, συμπίπτει με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής κηπευτικών στη Πελοπόννησο, επειδή ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς κηπευτικών σε οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Συνεπώς η εικόνα μιας μεγάλης παραγωγικής ομάδας (κηπευτικών) είναι σοβαρά τραυματισμένη από μια άδικη και απαράδεκτη κατασυκοφάντηση της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κηπευτικά που παράγονται στη Πελοπόννησο είναι ασφαλή και υγιεινά, τηρώντας όλους τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προς προστασία των καταναλωτών.

Σημαντικές επιπτώσεις έχει και η απαγόρευση από τις 4/6/2011 εισαγωγής κηπευτικών στη Ρωσία, παρότι έχει ανακληθεί από την Ε.Ε η προειδοποίηση (η Κομισιόν διατύπωσε επικρίσεις κατά της Γερμανίας, ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποδείξεις και επιστημονικά δεδομένα για τα λαχανικά).

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει:
1. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί της Πελοποννήσου που υπέστησαν ζημιά. (Ήδη ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, πρότεινε τη διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ ( € ), για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών).
2. Να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας καν να ενημερωθούν οι Έλληνες καταναλωτές με ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε από το Υπουργείο σας, για την ασφάλεια των κηπευτικών μας.
3. Είναι απαραίτητο η χώρα μας σε συνεργασία με τα άλλα κράτη της Ε.Ε, να προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τις Ρωσικές αρχές, για την αδικαιολόγητη απαγόρευση εισαγωγής κηπευτικών από την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.