Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας

Στις 14.00 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων και τελικά να υπερψηφιστεί.
Για την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου ...........

προγράμματος απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Οι αντιδράσεις των διαφωνούντων δείχνουν να έχουν καμφθεί, αφού οι περισσότεροι με δηλώσεις τους κάνουν σαφές ότι σκοπεύουν να υπερψηφίσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η κυρία Βάσω Παπανδρέου που παρά τη σκληρή κριτική είπε ότι θα υπερψηφίσει, αλλά και ο κ. Ρομπόπουλος που υποστήριξε το ίδιο. Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα τι θα πράξει τελικά ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης που δημοσίως έχει τοποθετηθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά του Μεσοπρόθεσμου. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε σαφές μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή ότι η ΝΔ «θα καταψηφίσει συντεταγμένα και συνολικά το Μεσοπρόθεσμο», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο και ένα μήνυμα στο εσωκομματικό μέτωπο και στους βουλευτές της ΝΔ που σκέφτονται να υπερψηφίσουν, όπως για παράδειγμα έχει δηλώσει η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου.

Αρνητική θα είναι η ψήφος και των κομμάτων της αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ όχι αναμένεται να ψηφίσει και ο ΛΑΟΣ.

Κλειστά κρατά προς το παρόν τα χαρτιά της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αν και σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Υψηλοί ήταν πάντως οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο την τρόικα, την οποία κατηγόρησε για την επιμονή της στην φοροεπιδρομή των χαμηλών εισοδημάτων.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επανέλαβε ότι η ΝΔ την καταψηφίζει. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα διλήμματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας όπως «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή» «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» και έκανε λόγο για ανοησίες. «Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου η οποία δεν πείθει κανέναν απλώς δημιουργεί κακό κλίμα στην αγορά» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής καυτηρίασε την αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ο πρόεδρος της ΝΔ κρατάει αποστάσεις γιατί κοιτάει το κομματικό του συμφέρον. Τη στάση όμως της ΝΔ την πληρώνει η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός λαός και τα νοικοκυριά» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιπλέον υποστήριξε ότι «τελούμε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να μας πει τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση. Εδώ διαχειριζόμαστε το μέλλον των απλών ανθρώπων και όχι το κομματικό μας μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε νέο «άνοιγμα» προς την αξιωματική αντιπολίτευση και ζήτησε να συναινέσουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επιτροπή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να
συζητήσουν από κοινού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


ΤΣΙΠΡΑΣ : Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Με παρέμβαση του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε κυβέρνηση και ΝΔ για την στάση που κρατούν απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτείνει καμία λύση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε εκ νέου πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αναφέρθηκε στα επεισόδια στο Σύνταγμα και σημείωσε ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός βρίσκεται αυτές τις μέρες στις πλατείες, ενώ χαρακτήρισε «εκβιαστή» τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ο λαός δεν θα σκύψει το κεφάλι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης».


ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αίσθηση πάντως έκανε και η τοποθέτηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου. Παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως είπε μοιραία θα οδηγηθεί στην κατάρρευση, η κυρία Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο η χώρα θα οδηγηθεί μετά από ένα διάστημα σε κατάρρευση, αν καταψηφιστεί η κατάρρευση θα είναι άμεση. Δεν είμαι έτοιμη να πω το όχι και να αναλάβω την ευθύνη. Θα ψηφίσω γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς όπως είπε το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αυτή είναι η μόνη λύση. « Το νέο δάνειο δεν είναι λύση, είναι η επισφράγηση της αποτυχίας μας, δένουμε ακόμα πιο σφιχτά την θηλιά. Μόνη λύση είναι η συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους και καλώ την κυβέρνηση να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση», υποστήριξε η κυρία Παπανδρέου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής χαρακτήρισε τα μέτρα «άδικα και αναποτελεσματικά», ενώ εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς όπως είπε «θα μας οδηγήσουν σε συνθήκες ανείπωτης φτώχιας και μετά θα χρεοκοπήσουμε». Παράλληλα, η κυρία Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για την ελληνική χρεοκοπία και όλα όσα εξελίσσονται είναι απλά αναστολή της εκτέλεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.