Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Δυσφορία για τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων

Δυσφορία εκφράζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την φορολόγηση των ημιυπαίθριων, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις που υπήρχαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι χώροι που θα τακτοποιηθούν δεν θα υπόκεινται σε φορολογία.

Σύμφωνα με πηγές από το ........

υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τίνα Μπιρμπίλη δεν είχε γνώση της σχετικής εγκυκλίου που προβλέπει ότι όσοι πλήρωσαν και δήλωσαν τους ημιυπαίθριους, τελικά θα φορολογηθούν.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων της κατοικίας τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία.

Τα επιπλέον τετραγωνικά των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν καθώς και όσων αφορούν κλειστά γκαράζ, πιλοτές και αποθήκες που υπήχθησαν στη ρύθμιση, θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για την φοροαπαλλαγή που αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων όπως και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί που υπήχθησαν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα πρέπει να τους δηλώσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν στην εφορία το 2012. Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα περιλαμβάνονται εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ, Δημήτρη Κουσελά.

Στην εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δηλωθούν οι ημιυπαίθριοι στη φορολογική δήλωση καθώς και για τον πώς θα φορολογούνται αν πρόκειται στο μέλλον να μεταβιβαστούν ( με αγοραπωλησία, γονική παροχή κ.α.).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι χώροι, αν δεν έχει γίνει κάποια αγοραπωλησία ή μεταβίβαση (γονική παροχή, δωρεά, κλπ), τότε δεν απαιτείται να αναγραφούν στο έντυπο Ε9. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο. Στην περίπτωση αυτή (της αναγραφής τους στο έντυπο Ε9) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου.

Σε μεταβιβάσεις ακινήτων με τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο, τα τετραγωνικά του θα τα συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους οι νέοι ιδιοκτήτες, ενώ σε περίπτωση επικαρπίας- ψιλής κυριότητας, θα συμπεριληφθούν στη δήλωση τόσο των επικαρπωτών όσο και των ψιλών κύριων.

Αν κατά την αγορά τους οι ημιυπαίθριοι είχαν μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης. Οι χώροι αυτοί όταν μεταβιβάζονται, συνοδεύονται από πιστοποιητικό βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 :

Φορολογούμενος δεν είχε δηλώσει καθόλου ή είχε δηλώσει στους βοηθητικούς χώρους ημιυπαίθριο χώρο 15 τ.μ. που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κυρίων χώρων 100 τ.μ.

Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2010.

Περίπτωση α: Μετά την τακτοποίηση, και εάν δεν έχει ακολουθήσει κάποια άλλη μεταβιβαστική πράξη, δεν απαιτείται να γίνει μεταβολή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.

Περίπτωση β: Το Φεβρουάριο του 2011 ο φορολογούμενος μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στην κόρη του με γονική παροχή.

Το 2012 και οι δυο υπόχρεοι, τόσο η κόρη -ψιλός κύριος όσο και ο πατέρας- επικαρπωτής, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων συμπεριλαμβάνοντας τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους (ο μεν πατέρας δηλώνοντας μεταβολή η δε κόρη το νέο ακίνητο).

Περίπτωση γ: Το Φεβρουάριο του 2011 το διαμέρισμα πωλήθηκε.

Ο μεν αγοραστής θα δηλώσει το διαμέρισμα και τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους, ο δε πωλητής θα διαγράψει το ακίνητο αναγράφοντάς το όπως το είχε δηλώσει αρχικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 :

Φορολογούμενος στη δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε στους κύριους χώρους διαμερίσματός του κλειστό ημιυπαίθριο. Στη συνέχεια τακτοποίησε τον εν λόγω ημιυπαίθριο.

Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει το Ε9, αφαιρώντας τον ημιυπαίθριο, διότι έχει ήδη απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με την περ. α της παρ. 5 του ν. 3897/2010, τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 :

Φορολογούμενος τακτοποίησε το έτος 2010 υπόγειο χώρο, που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σε κατοικία.

Περίπτωση α: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε δηλωθεί ως αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.

Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τακτοποίηση, δεν απαιτείται τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.

Περίπτωση β: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν είχε δηλωθεί καθόλου ο εν λόγω χώρος.

Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011, στο οποίο θα εμφανίζεται το ακίνητο ως κατοικία.

Περίπτωση γ: Μετά την τακτοποίηση ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε πώληση του εν λόγω ακινήτου μέσα στο έτος 2010.

Σε αυτή την περίπτωση ο μεν αγοραστής θα αποτυπώσει το ακίνητο στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία, ο δε πωλητής δε θα κάνει κάποια ενέργεια πλην της τυχόν διαγραφής του ακινήτου, εφόσον το είχε συμπεριλάβει σε δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4:

Φορολογούμενος τακτοποιεί το 2010 ολόκληρο το ισόγειο κτιρίου (pilotis) τον οποίο είχε μετατρέψει σε κατοικία το 2009.

Περίπτωση α: Αν ο χώρος αυτός δεν είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2010, o υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων 2011 προκειμένου να τον δηλώσει στην πραγματική του κατάσταση.

Περίπτωση β: Αν ο χώρος αυτός είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων 2010 ως αποθήκη ή ως θέση στάθμευσης, μετά την τακτοποίηση δεν απαιτείται να δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5 :

Μεταβιβάζεται ακίνητο στο ισόγειο κτιρίου, το οποίο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αρχικά αποθήκη και ο πωλητής πριν τη μεταβίβαση το είχε τακτοποιήσει ως κατοικία. Ο αγοραστής του εν λόγω ακινήτου, ανεξάρτητα από το πώς αναγράφεται το ακίνητο στο συμβόλαιο, το χρησιμοποίησε ως επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσία, το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να δηλωθεί από τον αγοραστή ως επαγγελματική στέγη.

- Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων με ημιυπαίθριους διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ακίνητα που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία (αγορά) ή γονική παροχή ή κληρονομιά και ήδη κατά το χρόνο της μεταβίβασης έχουν υπαχθεί στην πολεοδομική ρύθμιση του ν. 3843/2010, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ανάλογα με τη χρήση τους. Η απαλλαγή α΄ κατοικίας χορηγείται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010.

Ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος κατεβλήθη για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί την ημέρα της αγοράς (σύνταξης μεταβιβαστικού συμβολαίου) για ακίνητα που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον υπόχρεο.

Real.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Μέσα στην αξιοπιστία η κυβέρνηση. Μόνο που με αυτά που κάνουν μην μπει ο κόσμος μέσα στην βουλή γιατί τότε δεν θα βρίσκουν έξοδο να φύγουν. ΟΥΤΕ απο τον Εθνικό κήπο δεν θα μπορούν να φυγαδευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.