Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δίκες «εξπρές» για τη διαφθορά

Με διαδικασίες «εξπρές» θα δικάζονται οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι διοικητές δημοσίων οργανισμών, κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς (κακουργήματα και πλημμελήματα) τα οποία διαπράττουν, επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.) και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός της ........

Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ταχεία εκδίκαση των εγκλημάτων διαφθοράς των υπουργών και των άλλων κυβερνητικών μελών.

Όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης, «είναι γνωστό σε όλους ότι η πατρίδα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία φέρονται ως πρωταγωνιστές πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι».

«Έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποκάλυψή τους, εν τούτοις, σχεδόν κανένα, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ούτε οι σχετικές υποθέσεις έχουν εκδικασθεί, ή τουλάχιστον οδηγηθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου» είπε ο Χάρης Καστανίδης.

Με το νομοσχέδιο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, «ελπίζουμε ότι θα επέλθει η αναγκαία ταχύτητα στις σοβαρές αυτές υποθέσεις, ταχύτητα που αναμένει ο κόσμος, ο οποίος απαιτεί την πολύ γρήγορη διαλεύκανση τέτοιων πράξεων διαφθοράς, που τελούνται από τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους».

Έτσι, τα κακουργήματα και τα από δόλο πλημμελήματα, τα οποία διαπράττουν, επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, οι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, θα ανακρίνονται και θα εκδικάζονται με ειδική διαδικασία "εξπρές".

Φυσικά δεν θα υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία "εξπρές" οι υπουργοί και υφυπουργοί που τελούν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθ' όσον γι' αυτά δικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος και σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για παράδειγμα εάν υπουργός δωροδοκηθεί προκειμένου να παρέχει όφελος σε τρίτον, σε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου του τότε το αδίκημα υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα δικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Εάν, όμως, υπουργός επωφελούμενος την ιδιότητά του δωροδοκηθεί για να μεσολαβήσει στον περιφερειάρχη ενός νομού για κάποιο έργο, τότε θα δικαστεί με τις διαδικασίες "εξπρές" του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Αναλυτικότερα, η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργείται προσωπικά από τον έχοντα πολυετή εμπειρία κατά βαθμό Εισαγγελέα Πρωτοδικών και θα διαρκεί δύο μήνες. Σε σύνθετες και πολύπλοκες υποθέσεις μπορεί να ορισθούν περισσότεροι του ενός εισαγγελείς, οι οποίοι, όλοι, θα ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, απαλλασσόμενοι όλων των άλλων καθηκόντων τους.

Η ανάκριση θα περατώνεται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Σε σύνθετες υποθέσεις μπορεί να ορισθούν και άλλοι ανακριτές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ανακριτική διαδικασία.

Οι ανακριτές και εισαγγελείς θα έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο ή πληροφορία και δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς του φορολογικού, τραπεζικού ή οποιουδήποτε άλλου απορρήτου.

Ακόμη, εάν η υπόθεση, σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας, καταστεί ώριμη για ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί ο χωρισμός της δικογραφίας, ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται για τους συμμετόχους.

Μετά το τέλος της ανάκρισης δεν θα εκδίδεται βούλευμα, αλλά η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο μέσα σε δύο μήνες. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται καμία αναβολή της δίκης, παρά μόνο για εξαιρετικούς λόγους θα είναι δυνατή η διακοπή της δίκης.

AΠΕ - MΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.