Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μήνυμα Αναγνώστη: ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΝΑΡΚΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ενώ η τουριστική ανάπτυξη και κυρίως η παραθεριστική κατοικία στις ακτές της ΝΔ Μεσσηνίας προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Collers International, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 168040/3-9-10 (όπως διευκρινίστηκε και με την ΚΥΑ 073710/4-3-11), έρχεται αντίθετα να καθορίσει τις περιοχές αυτές αποκλειστικά ως «Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας», με μοιραίο αποτέλεσμα να οδηγούνται όλες οι τοπικές εκεί κοινωνίες σε ανεπανόρθωτο οικονομικό μαρασμό, αφού σύμφωνα με το νόμο, στα αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως «αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας», απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την γεωργική εκμετάλλευση.

Με απλά λόγια, η αψυχολόγητη αυτή κυβερνητική απόφαση θέτει ........

οριστικά πλέον ταφόπλακα στη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης των όμορφων ακτών της Μεσσηνίας, που ύστερα από την πρόσφατη μεγάλη και ελπιδοφόρα τουριστική επένδυση του Κωνσταντακόπουλου, έχουν προσελκύσει το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Και μάλιστα τώρα, σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής κρίσης για την χώρα, που οι ξένες επενδύσεις είναι η μόνη ελπίδα να βγούμε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Και απ’ ότι όλοι γνωρίζουμε, προοπτική για σοβαρές και αξιόλογες επενδύσεις υπάρχουν σήμερα μόνο στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Η ίδια η κυβέρνηση δεν παύει να διακηρύττει με κάθε μέσο, πως μόνο η ναυτιλία και ο τουρισμός μπορούν σήμερα να φέρουν πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα και να βοηθήσουν θετικά την οικονομία της χώρας.

Το παράλογο στην προκειμένη περίπτωση είναι, πως στην παραθαλάσσια περιοχή της ΝΔ Μεσσηνίας δεν υπάρχει καμία άλλη «γενικευμένη αγροτική παραγωγή», εκτός μόνο της καλλιέργειας της ελιάς, που ως γνωστόν δεν αποφέρει κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα στις τοπικές κοινωνίες, αφού το άριστο σε ποιότητα Μεσσηνιακό ελαιόλαδο πουλιέται σε πολύ εξευτελιστικές τιμές, της τάξης του 1,5 έως 2,5 ευρώ το κιλό, τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας παραγωγής του λαδιού.

Αξίζει δε να σημειωθεί –και έχει μεγάλη σημασία αυτό- ότι οι αγροτικές καλλιέργειες στις περιοχές αυτές της Μεσσηνίας έχουν δυστυχώς προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρή ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα, λόγω των πολλών και ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων. Μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων κέντρων εδαφολογικής έρευνας, έχουν αποκαλύψει πως στις περιοχές αυτές οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχει εισχωρήσει πλέον το νερό της θάλασσας πολλά χιλιόμετρα μέσα στη μεσόγεια περιοχή, πράγμα που σημαίνει πως γη αυτή της ΝΔ Μεσσηνίας βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς το να καταστεί κάποτε μια μη παραγωγική γη.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που καταδικάζει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες της ΝΔ Μεσσηνίας, απασχόλησε σοβαρά τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ, όσο και όλο τον Μεσσηνιακό τύπο. Όλοι οι φορείς έχουν διαμαρτυρηθεί προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, με το αιτιολογικό ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής αυτής ως «Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» έγινε εντελώς βεβιασμένα με εμφανώς ανορθολογικό, άκριτο και κοινωνικά άδικο τρόπο.
Η υπαγωγή της Μεσσηνιακής αυτής περιοχής στην κατηγορία αυτή της «Υψηλής Αγροτικής Παραγωγικότητας», έρχεται να υλοποιηθεί εντελώς αιφνιδιαστικά με την έκδοση των πιο πάνω σχετικών ΚΥΑ, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τεκμηριωμένος και εφαρμόσιμος χωροταξικός σχεδιασμός, σύνταξη ανάλογων χαρτών, καθορισμός των Ζ.Ο.Ε. κλπ).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι φανερό πως έχει μεγάλη ευθύνη για τον παραλογισμό αυτόν και οφείλει να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα της μεσσηνιακής κοινωνίας επανεξετάζοντας το συντομότερο δυνατόν τον χαρακτηρισμό των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσσηνίας ως «Γη Υψηλής Αγροτικής Παραγωγικότητας». Ας περιορίσει τουλάχιστον τον χαρακτηρισμό αυτόν στις μεσόγειες περιοχές που θα απέχουν περί το ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα. Η ευθύνη βαραίνει βεβαίως, πρώτα και κύρια, τους βουλευτές της Μεσσηνίας, όπως και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που όλοι τους οφείλουν να προστατεύσουν τη Μεσσηνία και να μην αποθαρρύνουν την ώρα αυτή το ενδιαφέρων των επενδυτών για ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των Μεσσηνιακών ακτών. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως το ενδιαφέρον των ξένων περιλαμβάνει και τη δημιουργία πρότυπων εξοχικών κατοικιών, κάτι που θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλού εισοδήματος, μετατρέποντας έτσι τη Μεσσηνία σε ποιοτικό ταξιδιωτικό προορισμό πολυτελείας και σε μια σταθερή χρυσή πηγή ανεκτίμητου ξένου συναλλάγματος.

Πέραν δε όλων αυτών, η τουριστική αξιοποίηση θα επανεκκινήσει και την όλη οικοδομική δραστηριότητα, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που σκέφτονται τώρα να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Πράγματι σε αυτό το ζήτημα αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από ΟΛΟΥΣ, γιατί άπτεται του οικονομικού μας μέλλοντος καθώς και της ποιότητας ζωής..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβλέπω κάποια στιγμή τα ελεαιοχώραφα των προγόνων μας αντί να βρίσκονται στα χέρια των παιδιών μας και των εγγονιών μας να βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών.
    Συμφωνώ το λάδι δεν έχει τιμή...όμως ας αναλογιστούμε ποιος φταιει γι αυτό?

    Παρατηρώ πως ως λαός νευριαζουμε που βλεπουμε τα προσφατα ξενα δημοσιευματα στις εφημεριδες πει πωλησης της ακροπολης η κ ελληνικων νησιων:

    http://1.bp.blogspot.com/-Ek-NWXrVUew/Tf-8YoqN5_I/AAAAAAAAFWQ/ZzN30Qfj0Wk/s400/acropolis-greece-sale.jpg

    ομως θα ειμασταν προθυμοι να ξεπουλησουμε στρεμμα στρεμμα τη γη μας για χαρη ξενων τουριστικων επιχειρησεων κ επενδυτων.

    Εμεις οι ιδιοι βγαζουμε τα ματια μας.

    υ.γ. μην ξεχναμε πως κ πισω απο την επενδυση Κωνσταντακοπουλου βρισκεται η εταιρια starwood.

    υ.γ.1. Αληθεια πως θα μας φαινοταν μια φωτογραφια οπως αυτη με τη βοιδοκοιλια στο αρθρο που απο μπροστα να γραφει FOR SALE?


    αγανακτισμενος απο τη ΝΔμεσσηνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.