Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση "τριτανακοπής" με την οποία ζητάει την ακύρωση και εξαφάνιση της υπ' αριθμ. 909/2011 απόφασης του Β' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στις αμοιβές των δικηγόρων και παράλληλα ζητάει η υπόθεση να οδηγηθεί για νέα κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, το Τμήμα του ΣτΕ έκανε ........

εν μέρει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου κατά της υπ' αριθμ. ΠΟΛ 1100/24.6.2010 απόφασης του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ έκανε δεκτό πως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών πρέπει να ακυρωθεί κατά το σκέλος που θεσπίζει απαλλαγή των αμειβόμενων δικηγόρων που απασχολούνται με πάγια αντιμισθία από την επιβολή Φ.Π.Α. Δηλαδή, έκρινε ότι και οι έμμισθοι δικηγόροι πρέπει να υπάγονται στον ΦΠΑ.

Με άλλα λόγια το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων, δηλαδή των δικηγόρων που εργάζονται με πάγια αντιμίσθια στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Ο.Τ.Α., τις Τράπεζες, κ.λπ., θα επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 23%, όπως με Φ.Π.Α. 23% επιβαρύνονται και οι αμοιβές των "μαχόμενων" ελεύθερων δικηγόρων.

Περαιτέρω το ΣτΕ έκρινε ότι το υπόλοιπο τμήμα της επίμαχης υπουργικής απόφασης - κατά το μέρος που αναφέρεται στην υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς Φ.Π.Α. με συντελεστή 23% - στερείται εκτελεστότητας (δεν μπορεί να ερευνηθεί από το ΣτΕ) και, για το λόγο αυτό, είναι απρόσβλητο.

Ο ΔΣΑ με την αίτηση τριτανακοπής, ζητάει την εξαφάνιση της απόφασης του Τμήματος του ΣτΕ και την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, "λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης σπουδαιότητάς της, καθώς πρόκειται για ζήτημα γενικότερης σημασίας που αφορά την ολότητα της δικηγορικής κοινότητας σε βάρος της οποίας επέρχονται μεγάλα οικονομικά βάρη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.