Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Μαραθώνιος» αμφισβήτησης Παπακωνσταντίνου και κυβερνητικών επιλογών

Για πάνω από 12 ώρες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεχόταν το ανελέητο «σφυροκόπημα» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που με τις τοποθετήσεις τους χτες έφτασαν στα όρια της ανταρσίας.

Κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του..........

διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσαν βολές κατά του τσάρου της Οικονομίας ενώ δεν έλειψαν ακόμα και οι φωνές που μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη παραιτήσεων ή εκλογών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου καθισμένος στωικά επί 12 ώρες στην αίθουσα της Γερουσίας άκουγε σιωπηλός όλα όσα του καταλόγιζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όταν πήρε τον λόγο αργά το βράδυ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να πείσει τους βουλευτές για την ανάγκη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Θρυαλλίδα θα είναι η μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου»

«Δεν είπαμε τόσο καθαρά από την αρχή πόσο δύσκολα θα είναι η πορεία. Πολλά πράγματα τα αντιμετωπίσαμε στο δρόμο» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας αυτοκριτική.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των «Αγανακτισμένων» φέρεται να είπε: «Το φαινόμενο της πλατείας δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμο. Είδα συνθήματα: έξω η κυβέρνηση, έξω το ΔΝΤ, έξω το χρέος. Την κυβέρνηση τη διώχνεις, το ΔΝΤ το διώχνεις, το χρέος πώς το διώχνεις;».

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας «Κάποιος είπε ότι είναι θρυαλλίδα τα μέτρα για κοινωνική έκρηξη. Περισσότερο θρυαλλίδα είναι η μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».

«Σάκος του μποξ» ο Παπακωνσταντίνου

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους περίπου 70 βουλευτές που πήραν τον λόγο να πει ότι σκοπεύει να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Β. Παπανδρέου: «Με αντιμετώπισες σαν ούφο»

Από τις πιο αιχμηρές τοποθετήσεις ήταν εκείνη της Βάσως Παπανδρέου. «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα. Με αντιμετώπισες ως ούφο. Τι έκανες με τους κερδοσκόπους;» είπε προς τον υπουργό Οικονομικών η Βάσω Παπανδρέου, που εκτίμησε ότι η δανειοδότηση της χώρας είναι ακριβή και δεν οδηγεί πουθενά. «Αφήστε τα κόλπα με τα open.gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Και πέρσι και φέτος θέσατε εκβιαστικά διλήμματα. Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία».

Δ. Λιντζέρης: «Αλαζόνας ο Παπακωνσταντίνου»

«Ο υπουργός Οικονομικών ήρθε εδώ με περισσή αλαζονεία να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει την χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μία παράταξη» φέρεται να είπε ο Δημήτρης Λιντζέρης, που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ο Ε. Νασιώκας ζήτησε παραιτήσεις υπουργών

«Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε» είπε ο Ε. Νασιώκας και τόνισε: «Τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές αλλά μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας τουλάχιστον με τα δύο κόμματα. Αν αυτό δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε, σε αυτές θα συρθούμε».

Π. Κουκουλόπουλος: «Έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα»

Στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. «Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις».

Τ. Αντωνίου: «Ο Παπακωνσταντίνου μας εξήγησε γιατί θα αποτύχουμε»

«Ο Παπακωνσταντίνου μας εξήγησε γιατί το μνημόνιο 2 θα αποτύχει όπως το μνημόνιο 1. Το πρόβλημα μας, δηλαδή η χρεοκοπία έπρεπε να είναι το όπλο μας. Δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση» είπε η Τόνια Αντωνίου.

Μ. Κατρίνης: «Να αναλάβουν οι υπουργοί τις ευθύνες τους»

«Ζητάτε από την Κ.Ο. να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου, να ζητήσετε από την κυβέρνηση και τους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά εκείνοι που έχουν αστοχήσει» υπογράμμισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Π. Κουρουπλής: «Πώς υπογράψατε αυτή τη δανειακή σύμβαση;»

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει» είπε ο Παναγιώτης Κουρουπλής προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Γ. Αμοιρίδης: «Δεν είμαστε λογιστές»

«Δεν είμαστε λογιστές. Μέχρι αυτή την ώρα ακούμε μόνο λογιστικές προσεγγίσεις. Το μεσοπρόθεσμο πρέπει να περάσει πρώτα από τις πλατείες. Να κατεβούμε όλοι να πείσουμε τον κόσμο. Αν δεν περάσει από τις πλατείες, δεν θα περάσει από τη Βουλή» υπογράμμισε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

Κριτική για την οικονομική πολιτική

Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.

Θ. Παπαγεωργίου: «Οι κερδοσκόποι θα βγάλουν χρήματα»

Έντονη κριτική στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων άσκησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου που είπε ότι η μόνη εμπειρία παγκοσμίως είναι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι κερδοσκόποι έβγαλαν πολλά χρήματα.

Με το μίγμα ύφεσης - μεγάλου χρέους και αποκρατικοποιήσεων, όπως τις παρουσιάζει η Wall Street Journal, η χώρα θα μαραζώσει, είπε ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

B. Γερανίδης: Εκλογές

"Να πάμε σε εκλογές, γιατί έτσι κι αλλιώς σε τρεις-τέσσερις μήνες δεν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε", σημείωσε ο κ. Γερανίδης.

Ο. Κωνσταντινόπουλος: «Αντί για μέτρα να καταργήσουμε οργανισμούς»

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάργησης δημόσιων οργανισμών. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σαν τους βουλευτές της ΝΔ που το 2009 έβλεπαν το έλλειμμα στο 10% και έκαναν τους παραθεριστές. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σκληρά μέτρα και δεν λιγοψυχούν, αλλά θέλουν να είναι αποτελεσματικά. Αντί να παίρνουμε μέτρα πρέπει να καταργούμε οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τρεις στο υπουργείο Ανάπτυξης για την ένδυση και την τεχνολογία, οι οποίοι κοστίζουν 10 εκατ. ευρώ».

Σ. Γιαννακά: «Προωθήστε τις μεταρρυθμίσεις»

Η Σοφία Γιαννακά στην τοποθέτηση της έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και έφερε ως παράδειγμα την ήττα του Σοσιαλιστική πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες στις εκλογές της Πορτογαλίας. «Δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα. Οι 156 βουλευτές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάθει το ΠΑΣΟΚ ό,τι έπαθε ο Σόκρατες».

Ραγκούσης, Κατσέλη, Χρυσοχοΐδης στο πλευρό του τσάρου

Κατά την δωδεκάωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών στο «πλευρό» του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν οι κ.κ. Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης και Κατσέλη.

Γ. Ραγκούσης: «Οι εκλογές θα συνιστούσαν απόδραση»

«Αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης» είπε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας πως στην περίπτωση που η χώρα μας δεν πάρει την 5η δόση θα υπάρξει «στάση πληρωμών και αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα». Ο Γ. Ραγκούσης τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ενάντια στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών: «Οι εκλογές θα συνιστούσαν απόδραση και θα οδηγούσαν τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να πάμε μπροστά». Όσον αφορα την διενέργεια δημοψηφίσματος υποστήριξε: «Δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Λ. Κατσέλη: «Υπαρκτά τα διλήμματα»

Η υπουργός εργασίας τάχθηκε κατά της μείωσης του αφορόλογητου ορίου και αντιπρότεινε τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να συνεισφέρουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα αναπτυξιακά προγράμματα «αίροντας τα ρυθμιστικά εμπόδια».

«Υπάρχει ελπίδα καθώς και θετική προοπτική για τη χώρα αρκεί να συμφωνήσουμε πως θα προχωρήσουμε. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά. Τίθενται από την αδυναμία της χώρας να χρηματοδοτηθεί, να αντλήσει πόρους από
την αγορά και πρέπει να βρούμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Κάναμε πάρα πολλά τον προηγούμενο χρόνο, προωθώντας πρωτόγνωρες αλλαγές. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν
καθυστερήσεις και αστοχίες. Αλλά χρέος μας είναι να διορθώσουμε την πορεία όπου χρειάζεται και μπορούμε. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ας γίνει αφετηρία για μία συμφωνία πορείας ανασυγκρότησης της χώρας» είπε η Λ. Κατσέλη.

Δ. Ρέππας: «Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει»

Ο υπουργός υποδομών τάχθηκε κατά των εκλογών, υπέρ της συναίνεσης και επεσήμανε πως «η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει αρκεί να συνεχίσουμε τις αλλεγές, οι οποίες πάντως δεν έχουν φτάσει στην καθημερινότητα του πολίτη».

Κατά τον Δ. Ρέππα σωστά διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις της χώρας άνεργοι και συνταξιουχοι.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.