Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Καλλικράτης" στη Μεσσηνία Με προβλήματα στους 5 μήνες εφαρμογής του

Προβληματικός αποδεικνύεται ο «Καλλικράτης» στο πρώτο πεντάμηνο της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στο «Θ» οι δήμαρχοι όλης της Μεσσηνίας.

Το ρητό «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» έχει απόλυτη εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αυτό το επιχείρημα προβάλλουν οι έξι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.

Μιλούν για σημαντικές .........

περικοπές πόρων, που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση έργων, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί το «πάγωμα» πληρωμής των πιστώσεων για έργα που ξεκίνησαν να χρηματοδοτούνται από το «Θησέα».

Κων. Κόλλιας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να είναι απόλυτα αισιόδοξος, αλλά πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. «Επιβεβαιωθήκαμε», παρατήρησε, «ως προς τις εκτιμήσεις μας και για τα οργανωτικά προβλήματα και τις οικονομικές υποθέσεις. Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα με αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, να εκδίδονται συνεχώς πλειάδα εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων και να εκκρεμεί πλειάδα Προεδρικών Διαταγμάτων για τα οργανωτικά θέματα. Επίσης, επιβεβαιωθήκαμε στο εξής: με το να μεταφέρεις αρμοδιότητες στους Δήμους ανοίγει μια καλή προοπτική για να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών καλύτερη. Όμως, χωρίς την τεχνοκρατική στήριξη με δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων για την οικονομική τους στήριξη (σ.σ. των νέων Δήμων), αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επιβαρυντικό και επισφαλές. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι υπάρχει ελλιπέστατη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα, στοιχειωδώς, να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που ανακύπτουν και για τη λειτουργία αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ερωτηθείς για το μέλλον του Δήμου, απάντησε: «Όλα αυτά τα είχαμε εκτιμήσει από πριν και γι’ αυτό είχαμε υπογραμμίσει ότι θα μπούμε σε αυτή την ωραία περιπέτεια, σε αυτό τον αγώνα, όπως είχα πει, να ξεπεράσουμε όσο γίνεται νωρίτερα τις δυσκολίες και να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να αισθάνομαι απόλυτα αισιόδοξος, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τη λειτουργία του Δήμου μας η αισιοδοξία αυτή. Είναι συνυφασμένη και με τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση του τόπου, που, όλοι ξέρουμε, είναι η χειρότερη που μπορούσε κανείς να προβλέψει. Πάρα ταύτα, εμείς δεν παραιτούμεθα από τους στόχους μας και τις φιλοδοξίες μας να υπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τους συμπολίτες μας και σε αυτό θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, διαθέτοντας τον καλύτερό μας εαυτό και αξιοποιώντας τα ελάχιστα περιθώρια που μπορεί να έχουμε σε μια τέτοια κατάσταση».

Παν. Νίκας

Σε φάση ολοκλήρωσης των όσων προβλέπει ο νόμος βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με το δήμαρχο Παν. Νίκα, ο οποίος παρατήρησε ότι σε κάποιον άλλο Δήμο, που δε διαθέτει μεγάλο αστικό κέντρο, οι διαδικασίες δε θα είχαν προχωρήσει στον ίδιο βαθμό.

Όσον αφορά στα «τρωτά» του «Καλλικράτη», είπε πως έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα: «Δεν μπορεί να υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση που να μη στηρίζεται σε πόρους. Υπάρχει δραματική μείωση χρημάτων, με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι φτωχότερη κατά 2 δισ. ευρώ, περίπου. Η ΣΑΤΑ χάθηκε. Ούτε μία δόση της δεν έχει έρθει για το 2011, ενώ αυτή του 2010 δόθηκε αλλά πολύ “κουτσουρεμένη”. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφληθούν έργα, ενώ περιμένουμε και νέες περικοπές 20% με το νέο μνημόνιο, που θα θέσει θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων».

Το επόμενο πρόβλημα αφορά στις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στο Δήμο Καλαμάτας από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων η Πολεοδομία και η Πρόνοια, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Έφερε δε ως παράδειγμα ότι δεν προβλέπονται οδοιπορικά για τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς άλλους νομούς για τη διενέργεια ελέγχων ή ότι καθυστερούν τα προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ευθύνεται ο Δήμος, ενώ στην πραγματικότητα οι ευθύνες ανήκουν στο κράτος.

Όσον αφορά στο προσωπικό, παρατήρησε ότι αυτό που ήλθε στο Δήμο από άλλες υπηρεσίες, π.χ. την ΤΥΔΚ, θα έπρεπε να στελεχώσει τους άλλους ΟΤΑ και όχι το Δήμο Καλαμάτας. «Αυτό είναι μέγα λάθος. Πρόκειται για λανθασμένο σχεδιασμό από πλευράς Πολιτείας, που δε θα διορθωθεί εύκολα. Το 2013 αναλαμβάνουμε κι άλλες αρμοδιότητες και ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει πλεονάζον προσωπικό, οι περιφερειακοί Δήμοι θα συνεχίσουν να έχουν ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, χαρακτήρισε ως θετικό σημείο ότι οι καποδιστριακοί Δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αυτόνομη αυτοδιοικητική μονάδα, καθώς είχαν εξάρτηση από τις υπηρεσίες της ΤΥΔΚ, της Ν.Α. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμοι. Όμως, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιοι Δήμοι χωρίς επαφή και ώσμωση μεταξύ των κατοίκων, με απόσταση 100 χιλιομέτρων. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι θα «σπάσουν» κάποιοι Δήμοι στο μέλλον, λέγοντας πως επιβάλλεται να δημιουργηθεί Δήμος Φιλιατρών, Γαργαλιάνων ή Κορώνης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, αν είχαν τεθεί σε λειτουργία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Κεντρική Ένωση Δήμων, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να εκφραστούν οι προβληματισμοί που υπάρχουν, ενώ, κατά τον ίδιο, οι παλιές ΤΕΔΚ δε δικαιούνται να εκφράσουν άποψη, καθώς σήμερα κάποια από τα μέλη τους δεν είναι αιρετοί.

Ζήτησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει το επίπεδο μεταξύ των Δήμων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για παράλληλους θεσμούς. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η διαχείριση των κονδυλίων θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο «Καλλικράτης» δε θα στεριώσει. «Δε λειτουργεί όπως στήθηκε, υπάρχει ανάγκη αλλαγών σε θεσμικό πλαίσιο», ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε.

Στάθης Αναστασόπουλος

Αισιόδοξος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. «Ελπίζω, συνέχισε, ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές θα ξεπεραστούν γρήγορα, ενώ δε θα προκύψουν άλλες στο μέλλον και ο θεσμός θα λειτουργήσει καλύτερα».

Τα προβλήματα που υπάρχουν εστιάζονται στα οικονομικά, με σημαντικές περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τη ΣΑΤΑ, αλλά και γενικότερα των χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια μέσα. Υπάρχουν, επίσης, θεσμικά ζητήματα, που είχαν έγκαιρα εντοπιστεί, ιδιαίτερα για τους περιφερειακούς Δήμους, που σχετίζονται με το μόνιμο προσωπικό. «Στο Δήμο Μεσσήνης», εξήγησε, «έχουμε ελλείψεις σε μηχανικούς και γεωπόνους. Εν μέρει, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή την πρότασή μας και ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί από την πρώην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων, από τις πρωτεύουσες των νομών, να μπορούν οικειοθελώς να μετακινηθούν σε περιφερειακό Δήμο, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Είμαστε κατεξοχήν αγροτικός Δήμος και ενώ θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον τρεις γεωπόνους για να είμαστε κοντά στον αγρότη – παραγωγό για την υποστήριξη και ενημέρωσή του τόσο για τις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και τις εναλλακτικές καλλιέργειες, που πρέπει να προωθήσουμε στο Δήμο μας, έχουμε μόνο έναν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι ένα από τα προβλήματα που «κληρονόμησε» ο καλλικράτειος Δήμος είναι οι οφειλές από τα δάνεια των καποδιστριακών Δήμων, αλλά και οι οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε η αναστολή της χρηματοδότησης του «Θησέα», με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να απειλούν με κατασχέσεις τους Δήμους ζητώντας την καταβολή των οφειλόμενων ποσών.

Ακολούθως, ανέφερε ότι το μόνιμο προσωπικό έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, ενώ το εποχικό θα ενημερωθεί πως ο Δήμος είναι απαιτητικός, πρέπει να ανταποκρίνεται στην υποχρέωση τήρησης του ωραρίου και να υπάρχει ποιοτική απόδοση έργου. Με αφορμή δε την πρόσφατη ψήφιση του ΟΕΥ από το Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πρώτους όλης της Ελλάδας, ο δήμαρχος Μεσσήνης, αφού συνεχάρη όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα επιβλέπει την ανταπόκριση του προσωπικού στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ωστόσο, δεν ήταν σίγουρος ως προς το «αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που απαιτούν την ύπαρξη μεγάλων χρηματοδοτήσεων, όπως για ασφαλτοστρώσεις ή για νέα έργα, που είναι δύσκολο να εκτελεστούν με βάση τα σημερινά οικονομικά στοιχεία του Δήμου». Για το λόγο αυτό καταβάλλεται, όπως υπογράμμισε, προσπάθεια προετοιμασίας φακέλων για την ένταξη έργων ύδρευσης- αποχέτευσης και οδοποιίας στο ΕΣΠΑ. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας σε όποια προκήρυξη δημοσιοποιείται. Αυτό φιλοδοξούμε να το επιτύχουμε με τους ειδικούς συνεργάτες. Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων θα δημιουργηθεί στο Δήμο Μεσσήνης ένα αξιόμαχο μελετητικό τμήμα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ετοιμότητα στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδοτούμενα έργα».

Δημ. Καφαντάρης

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως πολύ καλή ιδέα και λογική, «αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά, καθώς εμφανίζει κενά νομικά, αλλά και κενά στη λειτουργία του». Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για τις αρμοδιότητες του νέου Δήμου, αλλά ταυτόχρονα να ενισχυθεί το προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ δήλωσε αισιόδοξος παρά την οικονομική κρίση. Υπογράμμισε, τέλος, ότι με σύμμαχους τους πολίτες θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Φίλιππος Μπάμης

Προβλήματα με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν, χωρίς τους απαραίτητους πόρους να τις συνοδεύουν, κατέθεσε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι ίσως η κατάσταση να καλυτερεύσει στο μέλλον, αλλά στη συγκεκριμένη χρονικό περίοδο θα έπρεπε να μη συμπεριλαμβάνονται στον «Καλλικράτη» τα προβλήματα που προήλθαν από τους καποδιστριακούς Δήμους. «Κατά ένα μεγάλο βαθμό φταίνε και οι ΟΤΑ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», παρατήρησε. Πρόσθεσε δε ότι οι μικροί Δήμοι έχουν την ιδιαιτερότητα στη σημερινή οικονομική συγκυρία να μην μπορούν να προβούν στην εκτέλεση κάποιου έργου, αλλά μόνο στη συντήρηση των υδρευτικών υποδομών και της αγροτικής οδοποιίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Όμως, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια. «Πρέπει να κινηθούμε, πρέπει να λειτουργήσουμε. Θα πορευτούμε με ό,τι βρήκαμε. Θα μπορούσε να είναι αλλιώς η κατάσταση και να μην είχαμε προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού ή πόρων, αλλά θα τα βολέψουμε», κατέληξε.

Δημ. Γιαννημάρας

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά, κυρίως από οικονομικής άποψης», σχολίασε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θεωρητικά ο Δήμος, ως ορεινός, θα έπρεπε να έχει ήδη τύχει των πλεονεκτημάτων και των επιπλέον κινήτρων που προβλέπει για τους ορεινούς Δήμους ο «Καλλικράτης». Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής ο νέος Δήμος λαμβάνει περίπου τα ίδια ποσά με τους ΚΑΠ των δύο πρώην Δήμων (Αβίας και Λεύκτρου), ενώ δεν έχει δοθεί η ΣΑΤΑ για το υπόλοιπο του 2010, αλλά και καμία δόση για το 2011.

Ο κ. Γιαννημάρας μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού και η συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, αφού ο Δήμος του δε διαθέτει τεχνική επάρκεια. «Ποιος, για παράδειγμα, θα πληρώσει τους μηχανικούς του Δήμου Καλαμάτας αν έρθουν εδώ για να ελέγξουν μια μελέτη», αναρωτήθηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις περικοπές του προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των πολιτών με την αποχώρηση και των εργαζομένων με τα προγράμματα Stage.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ως προς την εκτέλεση έργων, λέγοντας: «Όλοι οι φραγμοί που έχουν τεθεί, δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης κι αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί».

Τέλος, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει κάποιο θετικό στοιχείο, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του ως προς το πού θα βρεθούν πόροι. «Τι θα κάνω; Θα πρέπει να βάλουμε φόρους για να λειτουργήσουμε κι εγώ φορομπήχτης δε θέλω ούτε κατά διάνοια να γίνω. Εξάλλου, ποιος θα μπορέσει να πληρώσει επιπλέον φόρους και πόσο πια θα αντέξει ο κόσμος», ήταν το ερώτημα με το οποίο έκλεισε η συζήτησή μας.

Θάρρος

2 σχόλια:

  1. ΔΙΑΛΥΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΤΑΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
    25.000Ε ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,ΕΚΤΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
    ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ 100Ε!!!!
    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ?
    ΠΟΣΑ?
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΑΙΩΝ
    ΔΡΑΚΕΩΝ
    ΡΑΓΚΟΥΣΕΩΝ ΚΛΠ
    ΠΟΥ ΕΧΠΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΤΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφορικά με το δήμο Τριφυλίας, και ειδικά για τον πρώην δήμο Φιλιατρών. Αναφέρεστε Κύριε Κόλλια πως δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Λέτε πως δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού.Λέτε επίσης πως δεν μπορείτε να δηλώσετε αισιόδοξος για τις δυνατότητες του δήμου Τριφυλίας και το μέλλον του παρόλο που δηλώνετε πως δεν παραιτείστε από τους στόχους σας.
    Μ΄όλο τον σεβασμό Κύριε Κόλλια, ελπίζω οι στόχοι σας να μην εξαντλούνται στην ματαιοδοξία της κατάκτησης της εξουσίας που κερδίσατε! Ελέγχεστε καθημερινά από χιλιάδες συμπολίτες μας. Όλοι γνωρίζουμε -πιστέψτε με- για την μη ανεύρεση πόρων από το κράτος, για το πλεόνασμα ανειδίκευτων υπαλλήλων σε κάθε πόλη, που κατατρώγουν άδικα το budget του δήμου, μη αφήνοντας περιθώρια να εισχωρήσουν στο σύστημα άνθρωποι ΧΡΗΣΙΜΟΙ. Όπως οι περισσότεροι βρισκόμαστε στην ίδια δεινή θέση, να τα παρατήσουμε ή να αγωνιστούμε. Έχω ακούσει πως είστε λογοτέχνης Κύριε Κόλλια! Όπως και πότης, όπως όλοι οι αγαπημένοι μου ποιητές!!! (Καρούζος, Λειβαδίτης...)
    Παρόλο που δεν σας ψήφισα, σας συμπονώ! Γιατί ήξερα εκ των προτέρων σε ποιά θέση θα περιέλθετε!!!
    Και μεταξύ μας αυτό το εγχείρημα του Καλικράτη δεν καταλαβαίνω ποιανής "φάρας" έμπνευση εξυπηρετεί!
    Σημασία έχει πως ΘΕΛΩ να πεισμώσετε. Πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα αλλιώς!Έχετε την τύχη να είστε δήμαρχος σε μια περιοχή που ονομάζεται ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ!!!
    Που είναι δακτυλοδεικτούμενη στον πλανήτη λόγω των επενδύσεων του Κωνσταντακόπουλου.
    Οι διέξοδοι πάντοτε υπάρχουν. Κι αν δεν χαρίζονται ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ!!!
    Συν αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν!
    Και δεν είναι κακό να ζητάτε βοήθεια. Μην αρκείστε στις ιδέες των συμβούλων σας μόνο. Καλέστε τον απλό λαό να σας κάνει τις προτάσεις του,βρείτε τις δυνατότητες για έναν αυτόνομο -οικονομικά - δήμο.
    Αφού ανεβήκατε στο καράβι δικαίως σαν καπετάνιος, οδηγήστε το μη φοβούμενος.
    Και μην ξαναδώ γραμμένο περί απαισιοδοξίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.