Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Α. Λοβέρδος: Κατά 300 λιγότερες οι κλινικές του ΕΣΥ

«Νυστέρι» στις 1.900 κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αλλά και στους δεκάδες αξιωματούχους του ΕΣΥ βάζει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα της… «επέμβασης» ..........

στην οποία θα υποβληθεί διοικητικά και υγειονομικά το δημόσιο σύστημα υγείας ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης του με τους διοικητές του ΕΣΥ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ).

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει το 2011 το ποσό των 1,35 δις ευρώ από τον χώρο της υγείας, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων και τις συγχωνεύσεις κλινικών και γενικά δομών υγείας.

Σύμφωνα με δμοσιεύματα, οι διοικητές θα μειωθούν κατά 30%, δηλαδή από τους 131 διοικητές θα παραμείνουν οι 83, καθώς τα νοσοκομεία μπαίνουν σε καθεστώς συνδιοίκησης. Ο νόμος ορίζει ότι τα νοσοκομεία κάθε νομού της χώρας διασυνδέονται και διοικούνται από ενιαίο συλλογικό όργανο διοίκησης. Πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο διοικητής του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της περιοχής (μη συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρείων).

Οι διοικητές που έχουν πιάσει τους «στόχους» για το νοικοκύρεμα του χώρου της νοσοκομειακής περίθαλψης θα διαγκωνιστούν για τις θέσεις των υπερ-διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών στα μικρά νοσοκομεία. Μάλιστα, για την επίσπευση των διαδικασιών ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να γίνονται όλες οι μεταθέσεις, τοποθετήσεις και παύσεις διοικητών με μία και μόνη υπουργική απόφαση, απλουστεύοντας έτσι τη διαδικασία.

Παράλληλα, δρομολογούνται οι διαδικασίες για το κλείσιμο κλινικών. Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του έτους οι κλινικές θα έχουν συρρικνωθεί κατά 300.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πάντως ότι ενόψει και της διαβούλευσης του Σχεδίου για τις Συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ που αρχίζει την 1η Ιουλίου ότι «καμία δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει». Σημειωτέον ότι μέσα στην εβδομάδα, θα συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς το σχέδιο των συνενώσεων ενώ στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, όπου οι πολίτες και παράγοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τυχόν παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λοβέρδος και στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, επικαλούμενος στοιχεία ενθαρρυντικά για το μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Στόχος του υπουργείου Υγείας για το τρέχον έτος είναι τα ολοήμερα νοσοκομεία να φέρουν στα ταμεία του ΕΣΥ 85 εκατ ευρώ. Ήδη μέσα στο πρώτο πεντάμηνο τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λιγότερα αναμένεται να δοθούν φέτος για προνοιακά επιδόματα. Ο υπουργός είπε ότι ο νέος υφυπουργός, κ. Μάρκος Μπόλαρης, θα αναλάβει αποκλειστικά τον τομέα της πρόνοιας, καθώς όλα τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από διαφορετικά υπουργεία θα συγκεντρωθούν στο Υγείας.

Εκτιμάται ότι περί τα 48 εκατ. ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος για προνοιακά επιδόματα με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και αναφέρουν ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδόματα άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και επανεξέταση αν χρειαστεί και στον τομέα των επιδομάτων, καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι να παίρνουν επιδόματα για τα οποία δεν έχουν προσκομίσει ή αναθεωρήσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Επί τάπητος το Μεταμοσχευτικό θέμα

Την άμεση δημιουργία δύο Κέντρων Μεταμόσχευσης Ενηλίκων καθώς και ενός Κέντρου εξειδικευμένου σε Μεταμοσχεύσεις Παιδιών πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο διακεκριμένος ομογενής επιστήμονας, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Ανδρέας Τζάκρης, στη διάρκεια της ίδιας ενημερωτικής συνάντησης που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΕΚΕΠΥ.

«Η Ελλάδα πάσχει σε ό,τι αφορά τα μοσχεύματα. Διαθέτει ένα πολύ καλό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά όχι αυτό που χρειάζεται για τη λειτουργία του: τα ίδια τα μοσχεύματα. Μοιάζει σαν να έχεις την καλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, με τα καλύτερα αεροσκάφη, αλλά να μην διαθέτεις καύσιμο για να τα απογειώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάκης, κατά την ομιλία του στο ΕΚΕΠΥ, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να τοποθετηθεί επάνω στο ιδιαίτερα αυτό σημαντικό ζήτημα «καθώς κι άλλες φορές μου ζητούσαν οι αρμόδιοι τη γνώμη μου, αλλά δυστυχώς χωρίς ιδιαίτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμα».

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τον κ. Τζάκη να συμβάλλει στην εντατική προσπάθεια που ξεκινά για τη λειτουργία Κέντρων Μεταμόσχευσης στη χώρα μας, καταθέτοντας τον πλούτο της επιστημονικής γνώσης αλλά και της πολυετούς εμπειρίας του επάνω στις μεταμοσχεύσεις.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.