Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Martha Graham

Η Μάρθα Γκράχαμ κατέχει τη θέση του ακρογωνιαίου λίθου στην ιστορία του μοντέρνου χορού!

Το έργο της είναι από τα .........

σημαντικότερα του σύγχρονου κόσμου, όπως ήτανε αντίστοιχα του Πικάσο στη ζωγραφική, και έχει σκοπό να εκφράσει το σύγχρονο άνθρωπο που ορθώνεται ν’ αντιμετωπίσει και να κυριαρχήσει πάνω στις δυνάμεις της φύσης και της κοινωνίας.

Παρόλο που δεν ανακάλυψε η ίδια τον μοντέρνο χορό, διαμόρφωσε την πρώτη τεχνική χορού και αποτέλεσε το πρώτο υπολογίσιμο «αντίπαλο» στο κλασικό μπαλέτο. Όσο για την επίδρασή της στους μεταγενέστερους, αντί κάθε άλλης απάντησης, η παράθεση μερικών μόνο ονομάτων είναι χαρακτηριστική: Μερς Κάνινγχαμ, Πολ Τέιλορ, Τουάιλα Θαρπ, Μαρκ Μόρις. Ήταν όλοι τους παιδιά και εγγόνια της…
Η βιογραφία της:

Η Μάρθα Γκράχαμ γεννήθηκε το 1896 σε μια μικρή πόλη έξω από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας. Πρώτη της επιρροή υπήρξε ο πατέρας της, ψυχολόγος στο επάγγελμα, ο οποίος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη «γλώσσα» του ανθρώπινου σώματος.«Η κίνηση δεν λέει ποτέ ψέματα» έλεγε ο δρ. Γκράχαμ, μια φράση που επαναλάμβανε συχνά η μεγαλύτερη κόρη του καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής της.
Η πρώτη παράσταση χορού που είδε η Μάρθα Γκράχαμ σε ηλικία 17 ετών ­ ένα ρεσιτάλ της πρωτοποριακής χορεύτριας της εποχής Ρουθ Σεντ Ντένις στο Λος Αντζελες ­ στάθηκε καθοριστική.
Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε να παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή των «Ντένισον» (την οποία διατηρούσε η Ρουθ Σεντ Ντένις μαζί με τον σύζυγό της Τεντ Σον) και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις γνωστότερες χορεύτριες του συγκροτήματος.
Το 1923 η Γκράχαμ εγκατέλειψε το «ποίμνιο» αναζητώντας την τύχη της στη Νέα Υόρκη και θέλοντας να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα δηλαδή να αποτυπώσει, μέσω της κίνησης, το γράφημα της ανθρώπινης καρδιάς…
Το έργο της:

Το 1929 ίδρυσε την δική της ομάδα. Προκειμένου μάλιστα να εξοικονομήσει πόρους έκανε διάφορες δουλειές. Μεταξύ αυτών, η διδασκαλία κίνησης σε ηθοποιούς όπως ο Γκρέγκορι Πεκ και η Μπέτι Ντέιβις.
Σιγά σιγά η Μάρθα Γκράχαμ άρχισε να διαμορφώνει ένα νέο σύστημα κίνησης: ενώ οι μέντορες της εξερευνούσαν τις ξένες χώρες, εκείνη στράφηκε προς την ανθρώπινη ψυχή. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να φωτίσει τα σκοτεινά κίνητρα και τις συγκρούσεις που καθορίζουν τις πράξεις των ανθρώπων.

1 σχόλιο:

  1. Λατρεύω τον σύνχρονο χορό...Κάνω μάλιστα μαθήματα όχι μόνο σύνχρονου χορού αλλά και κλασσικού μπαλέτου....

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.